MENU

Αυτοί θα μας δικάζουν – Η είδηση που κάνει τον γύρο του πλανήτη

του Κίμωνα Χαραλάμπους,Η αντικατάσταση των ανθρώπων από «μηχανές» σε αρκετά επαγγέλματα προχωρά!
 Ωστόσο, τα νέα που έρχονται για τους δικηγόρους από το Ηνωμένο Βασίλειο θα προκαλέσουν σίγουρα παγκόσμια συζήτηση.

Η είδηση που κάνει εδώ και μερικές μέρες τον γύρο του πλανήτη είναι πως, όπως αναφέρει το BBC, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τέθηκε αντιμέτωπο με 100 δικηγόρους από τις πιο επιφανείς εταιρείες του Λονδίνου και ανεδείχθη νικητής.

Οι διοργανωτές του πρωτοφανούς διαγωνισμού έδωσαν στους δικηγόρους και στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία CaseCruncher Alpha, τα βασικά γεγονότα εκατοντάδων περιπτώσεων εσφαλμένων πωλήσεων στα πλαίσια ασφάλισης προστασίας πληρωμών (PPI).

Έπειτα, τους ζητήθηκε να προβλέψουν αν το γραφείο του Financial Ombudsman (φορέας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως) θα κάνει δεκτά τα σχετικά αιτήματα.

Τα διαγωνιζόμενα μέρη υπέβαλαν 775 προβλέψεις.



Σε αυτές το CaseCruncher είχε ποσοστό επιτυχίας 86,6%, ενώ οι δικηγόροι 66,3%.

Ωστόσο, όπως σχολιάζεται, στην παρούσα φάση, τα ρομπότ είναι καλύτερα από τον άνθρωπο στην πρόβλεψη αποτελεσμάτων μόνο στην περίπτωση που το ερώτημα ορίζεται επακριβώς.

Υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος έως ότου μία μηχανή μπορέσει να υποκαταστήσει το έργο των δικηγόρων, αλλά αυτό δεν αποκλείεται.

Συστήματα όπως το CaseCruncher, το οποίο αποτελεί έργο τριών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cambridge (Jozef Maruscak, Rebecca Agliolo και Ludwig Bull), θέτουν προβληματισμούς ως προς το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τους δικηγόρους.

Και τότε τα εκατοντάδες κρατικά δικαστήρια, με δικαστές και δικηγόρους τεχνητής νοημοσύνης, θα δικάζουν άκαμπτα τις υποθέσεις εκατομμυρίων πολιτών! Κανείς δεν θα έχει ελπίδα απέναντι στους άκαμπτους νόμους της παγκοσμιοποίησης.

el