MENU

Βλάντιμιρ Πούτιν: Όλες οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες για πολεμική παραγωγή

«Ο στρατός και το ναυτικό μας πρέπει να έχουν τον καλύτερο εξοπλισμό - καλύτερα από τα ξένα ισοδύναμα»Οι ρωσικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να στραφούν προς την παραγωγή  για στρατιωτικές ανάγκες ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε διάσκεψη στρατιωτικών ηγετών στο Σότσι.

"Η ικανότητα της οικονομίας μας να αυξήσει τη στρατιωτική παραγωγή και τις υπηρεσίες σε μια δεδομένη στιγμή είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές της στρατιωτικής ασφάλειας", δήλωσε ο κ. Πούτιν. "Για το σκοπό αυτό, όλες οι στρατηγικές και απλά μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες, ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία τους."

Μια μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε μιλήσει για την ανάγκη να προλάβει και να ξεπεράσει τη Δύση στη στρατιωτική τεχνολογία. "Ο στρατός και το ναυτικό μας πρέπει να έχουν τον καλύτερο εξοπλισμό - καλύτερα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού", είπε. "Αν θέλουμε να κερδίσουμε, πρέπει να είμαστε καλύτεροι."

Από τον γεωργιανό πόλεμο του 2008, που ήταν μια δύσκολη επιχείρηση, ο ρωσικός στρατός υποβλήθηκε σε εκτεταμένο εκσυγχρονισμό. Η γήρανση του σοβιετικού εξοπλισμού έχει φύγει. Υπάρχει ένα νέο καθεστώς δοκιμών. Υπάρχουν νέες δομές διοίκησης. Ο προϋπολογισμός αυξήθηκε επίσης εκθετικά.

Αν και ο προϋπολογισμός αυτός παραμένει κάτω από το 30% του συνδυασμένου προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πολλές χώρες αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες ως αντίδραση στη "ρωσική απειλή". Η στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ έχει επίσης αναδιαρθρωθεί - λέει σε απάντηση στις ρωσικές κυβερνοχώρες και στρατιωτικές απειλές.