MENU

Γιατί βιάζεται τόσο ο Τραμπ να ξαναστείλει τη NASA στο Φεγγάρι. Υπέγραψε μόλις ντιρεκτίβα για να επιστρέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη!

Έχουν περάσει 45 ολόκληρα χρόνια από την αποστολή του Apollo 17, την τελευταία που έφερε ποτέ τον ανθρώπινο παράγοντα στον φυσικό μας δορυφόρο.
 Κι έτσι στην επέτειο του γεγονότος ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τα σχέδιά του για… κατεπείγον ταξιδάκι στο Φεγγάρι.
Ο Τραμπ υπέγραψε μια πρωτοβουλία που καλεί τη NASA να επισπεύσει μια επανδρωμένη αποστολή στη σεληνιακή επιφάνεια, η οποία θα λειτουργήσει ως σκαλοπάτι για τον μεγάλο στόχο, να φέρει η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ τον πρώτο άνθρωπο στον Άρη.
AP_17114537402852
Ο τελευταίος εν ζωή αστροναύτης της ομάδας του Apollo 17 του 1972, Harrison «Jack» Schmitt, ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε ο πλανητάρχης την επιθυμία του να ξεκινήσει εκ νέου η κατάκτηση του Διαστήματος.
«Σαράντα πέντε χρόνια πριν, σχεδόν αυτό το λεπτό, ο Jack γινόταν ένας από τους τελευταίους Αμερικανούς που προσσεληνωνόταν. Σήμερα υποσχόμαστε πως δεν θα είναι ο τελευταίος, και υποπτεύομαι πως θα βρούμε κι άλλα μέρη να προσγειωθούμε εκτός από το Φεγγάρι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Είπε όμως κι άλλα: «Αυτή τη φορά δεν θα φυτέψουμε απλώς τη σημαία μας και θα αφήσουμε το αποτύπωμά μας, θα κατασκευάσουμε μια δομή για μια επόμενη αποστολή στον Άρη και ίσως κάποια μέρα και σε πολλούς ακόμα κόσμους». Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται κατάκτηση του Διαστήματος, καθώς τουλάχιστον τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις είπαν το ίδιο, αν και ματαιώθηκαν τελικά τα σχέδιά τους εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας.
AP_17114544879098
Οι αναλυτές επιμένουν πως ο στόχος πίσω από τη βιασύνη του Τραμπ να ξαναγίνουν οι ΗΠΑ κυρίαρχος του Διαστήματος δεν είναι παρά η τεχνολογική της υπεροχή και η «διαφήμισή» της στα μήκη και τα πλάτη της Γης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Πιθανότατα, μας λένε, δεν έχει την πρόοδο της γνώσης και της επιστήμης στο μυαλό του, αλλά μια κίνηση που θα του δώσει κάτι μεγάλο να προσθέσει στο βιογραφικό του ως πρόεδρος της Αμερικής…



“The directive I am signing today will refocus America’s space program on human exploration and discovery, It marks a first step in returning American astronauts to the Moon for the first time since 1972, for long-term exploration and use." - @POTUSTrump


Όσο για τη NASA, απασχολείται για την ώρα με άλλα πλάνα, όπως ο νέος τεράστιος πύραυλός της και οι κάψουλες για το λεγόμενο «βαθύ Διάστημα», είπε πάντως πως αν ο πρόεδρος καταφέρει να της δώσει τα απαιτούμενα κονδύλια, δεν έχει κανένα πρόβλημα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε μια νέα προσσελήνωση.

Θέλει απλώς ο Τραμπ να προλάβει τον Elon Musk και τη δική του SpaceX, η οποία επαναβεβαίωσε πρόσφατα την πρόθεσή της για ένα ιδιωτικό ταξιδάκι στη Σελήνη μέχρι του χρόνου; Θα φανεί στους επόμενους μήνες…
\

newsbeast