MENU

Αποκάλυψη-σοκ: Το ΝΑΤΟ λεηλάτησε με ειδική επιχείρηση το 1950 την Ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά!

Πράγματα και θαύματα έρχονται στο φως από την Τουρκία για την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Σουμελά , που αφορούν την λεηλάτηση των ανεκτίμητων θησαυρών που αυτή είχε και οι οποίοι προσέλκυσαν εκτός από τους Τούρκους, Αμερικανούς και Βρετανούς.
 Το ΝΑΤΟ με ειδική επιχείρηση λεηλάτησε δεκάδες θησαυρούς της Ιεράς Μονής της Παναγιάς του Σουμελά , αναφέρει σε άρθρο ο τουρκικός τύπος , συγκλονίζοντας όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία μετά την δημοσιοποίηση της δράσης της συμμαχίας το 1950 στην περιοχή αυτή.
Σύμφωνα με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικής Ιστορίας και τον Επίκουρο Καθηγητής  Δρ Ismail Kose:
«έχουμε αδιάσειστες  μαρτυρίες κατοίκων που ζούσαν στην Τραπεζούντα το 1950 , οι οποίες αποκάλυψαν ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από την Ιερά Μονή της Παναγίας του Σουμελά είχαν αφαιρέσει ανεκτίμητα έργα και υλικό που γέμιζαν ολόκληρα φορτηγά».
Συγκεκριμένα ο ίδιος κάνει λόγο για ψηφιδωτά της Ιεράς Μονής , εικόνες , άγια αντικείμενα που τα χρησιμοποιούσαν οι ιερείς, τα οποία τα μετέφεραν στις  Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα μουσείο, ενώ μερικά από αυτά πήγαν σε  μουσείο στην Αγγλία».

Σύμφωνα με τον ίδιο Τούρκο επίκουρο καθηγητή ο οποίος συνέλεξε μαρτυρίες από κατοίκους  που ζούσαν  το  1950 μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ, οι  Αμερικανοί  λεηλάτησαν στην κυριολεξία το μοναστήρι της Παναγίας  Σουμελά με  πολλά ιστορικά έργα να «φεύγουν» στο εξωτερικό.
Σημείωσε ότι πολλά  κομμάτια παρουσιάστηκαν σε διάφορα μουσεία στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Δρ Ισμαήλ Κοσέ, μιλώντας για την μονή  της Παναγίας Σουμελά εξήρε την τέλεια  αρχιτεκτονική της, τόσο από την άποψη των ιστορικών χαρακτηριστικών της όσο και από την άποψη των τοιχογραφιών υπενθυμίζοντας ότι διαθέτει  ακόμη ανεκτίμητη σημασία .
Το μοναστήρι είναι άδειο κοντά στα 50 χρόνια, ενώ η Μονή επιβίωσε και συνέχισε την παράδοση του μεσαιωνικού χριστιανικού   πολιτισμού ως κτίριο .
«Το μοναστήρι που υπάρχει ακόμα διαφυλάσσοντας αυτόν τον μεσαιωνικό χριστιανικό πολιτισμό  είναι ακόμα εδώ. Η Μονή Σουμελά υπό αυτή την έννοια, τόσο ως δομή είναι ανεκτίμητη όπως και οι  τοιχογραφίες της», τονίζει ο ίδιος .
Η μονή  από το 1922, το έτος που λήγει η ελληνική παρουσία στην Μικρά Ασία μέχρι το 1926 με την  ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν  ένα άδειο και ερειπωμένο μοναστήρι . Κατά την περίοδο αυτή, μεγάλο μέρος των μνημείων της Μονής Σουμελά λεηλατήθηκαν.
Στην Τραπεζούντα πολίτης ο οποίος υπηρέτησε ως στρατιώτης ο ίδιος στη δεκαετία του 1950 , είδε προσωπικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ να μεταβαίνουν στην Μονή της Παναγιάς Σουμελά με έξι φορτηγά και φορτώνουν ότι μπορούσαν να ξηλώσουν .
«Στις συνεντεύξεις που πραγματοποιήσαμε με  ηλικιωμένους στην περιοχή, μας είπαν για τα έργα που βούτηξαν οι νατοϊκοί εκείνη την εποχή. Αυτά είναι ήδη δημοσιευμένα . Για παράδειγμα, η θολωτή θύρα σταφυλιών στη Μονή της Παναγιάς Σουμελά είναι σήμερα σε ένα μουσείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικά από τα βιβλία της Ιεράς Μονής  είναι στην Αγγλία. Ένα μέρος των  χειρόγραφων σε   μουσείο  στην Άγκυρα», είπε ο ίδιος.
Εφόσον ισχύουν αυτά και σίγουρα ισχύουν,  η Ελλάδα οφείλει αρχικά στην Βρετανία να ζητήσει γραπτώς  την επιστροφή εκτός των γλυπτών του Παρθενώνα και όλων των ιερών  κειμηλίων  της Μονής της Παναγιάς Σουμελά.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απευθυνθεί στις ΗΠΑ και να ζητήσει να εντοπιστούν ‘όλα τα ιερά κειμήλια της Ιεράς Μονής της Παναγιάς Σουμελά και μετά να απαιτήσει  την άμεση επιστροφή τους .
Ο ελληνικός  πολιτισμός και εκατοντάδες ιερά κειμήλια της ελληνορθόδοξης παράδοσης γεμίζουν τα μουσεία των δυτικών από το 1204 μαζί με αυτά στα υπόγεια του Βατικανού που έχουν όλο τον πλούτο της βασιλεύουσας των πόλεων,   της Κωνσταντινούπολης , την  οποία καμία πόλη δεν έφτασε ποτέ σε δόξα.
Μιλάμε για μια ιστορία γεμάτη αρπαγές , λεηλασίες και κλεψιές ενάντια στον ελληνισμό και την ορθοδοξία όχι μόνο από τους Τούρκους  αλλά και από πολιτισμένους «βαρβάρους.  

Αναρτήθηκε από kapistrinews