MENU

Αυξήθηκαν οι αγορές χαπιών ιωδιούχου καλίου στις ΗΠΑ – Πόσο χρήσιμα είναι σε περίπτωση πυρηνικής «Αποκάλυψης»

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, περί μεγέθους πυρηνικών κουμπιών, οι αγορές χαπιών ιωδιούχου καλίου στις ΗΠΑ,
 σημείωσαν σημαντική αύξηση, εξαιτίας του φόβου των πολιτών για πιθανό πυρηνικό πόλεμο. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα εν λόγω χάπια, εξουδετερώνουν τη συσσώρευση ραδιενεργών καταλοίπων στο ανθρώπινο σώμα. Πόσο χρήσιμα είναι όμως στη πράξη;
North Korean Leader Kim Jong Un just stated that the “Nuclear Button is on his desk at all times.” Will someone from his depleted and food starved regime please inform him that I too have a Nuclear Button, but it is a much bigger & more powerful one than his, and my Button works!
Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας www.nukepills.com, δήλωσε στο NPR ότι παρατήρησε σημαντική αύξηση στη ζήτηση για χάπια ιωδιούχου καλίου, πουλώντας σε 48 ώρες, ποσότητα 140.000 δόσεων, που αντιστοιχεί σε πωλήσεις ενός ολόκληρου μήνα.
Χάσιμο χρημάτων;
Τα ραδιενεργά κατάλοιπα, προκύπτουν από την ανάμειξη υλικών στο έδαφος (χώμα, μπάζα κτλ), με το ραδιενεργό «μανιτάρι» της πυρηνικής βόμβας. Κατόπιν, οδηγούνται σε μεγάλα ύψη και πέφτουν σταδιακά στο έδαφος, όντας ραδιενεργά φορτισμένα. Η επαφή τους με το ανθρώπινο σώμα και ειδικά ή είσοδός τους σε αυτό, μέσω αναπνοής, τροφής κτλ, μπορεί να έχει συντριπτικές συνέπειες.
Ένα από τα πολλά παράγωγα που απαντώνται σε αυτά τα κατάλοιπα, είναι το ραδιενεργό ιώδιο, που απορροφάται από τον θυρεοειδή και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Τα χάπια ιωδιούχου καλίου, μπορούν να μπλοκάρουν αυτή την απορρόφηση.
Πέρα όμως από τις παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν τα συγκεκριμένα χάπια, στη πράξη μπορούν να βοηθήσουν μόνο σε περίπτωση δηλητηρίασης από ραδιενεργό ιώδιο, που αποτελεί μόνο μια περίπτωση ραδιενεργού καταλοίπου, από τα εκατοντάδες που είναι παρόντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Αντιπροσωπεύει μόλις του 0,2% του συνολικού κινδύνου έκθεσης σε ακτινοβολία, σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει προστασία από τη ραδιενέργεια στο σύνολό της, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.
Τι κάνουμε σε περίπτωση ατομικής έκρηξης;
Εξυπακούεται πως η χώρα μας δεν αποτελεί στόχο πυρηνικής επίθεσης από τον Κιμ ή τρομοκράτες που τυχόν επιχειρήσουν μια τέτοια επίθεση σε δυτική χώρα. Εάν ω μη γένοιτο, λάβει χώρα μια επίθεση με πυρηνικό όπλο, η καλύτερη λύση είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Εφόσον γλιτώσουμε από την αρχική έκρηξη, η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, κατά προτίμηση κάτω από το έδαφος, είναι η ενδεδειγμένη λύση. Η απόπειρα διαφυγής από το σημείο είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο, μάλλον δεν τα έχει ευτυχές αποτέλεσμα, λόγω της συμφόρησης που θα προκληθεί από πανικόβλητους πολίτες. Εξυπακούεται πως ένα αυτοκίνητο, δεν προσφέρει προστασία από τη ραδιενεργή ακτινοβολία. Οι ειδικοί συνιστούν παραμονή σε υπόγειο, ή στο κέντρο κτηρίου με τσιμεντένιους ή χτιστούς με τούβλα τοίχους, κατά προτίμηση χωρίς παράθυρα.
Υλικά πρώτων βοηθειών, πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα, όπως και εξειδικευμένα φάρμακα,εάν κάποιος πάσχει από κάποια συγκεκριμένη ασθένεια (πχ, διαβητικοί). Μπαταρίες, φακός, ραδιόφωνο για ενημέρωση των οδηγιών που θα ανακοινωθούν από τις αρχές, τροφή και καθαρό νερό για λίγες ημέρες (4 λίτρα κατ’ άτομο ανά ημέρα), είναι από τα βασικότερα εργαλεία επιβίωσης. Η επικινδυνότητα των ραδιενεργών καταλοίπων, μειώνεται κατά 99% μέσα σε 14 ημέρες από την έκρηξη. Οι αρχές των ΗΠΑ συνιστούν την ύπαρξη προμηθειών για τουλάχιστον δυο εβδομάδες σε περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου επίθεσης.
Σε περίπτωση που εισέλθουμε στο καταφύγιό μας και υποψιαζόμαστε πως έχουμε ήδη μολυνθεί, πρέπει άμεσα να αφαιρέσουμε τα ρούχα μας και να τα απορρίψουμε με ασφάλεια. Επιβάλλεται ενδελεχής καθαρισμός του σώματος με άφθονο νερό και σαπούνι. Κατά αυτό το τρόπο, μπορούμε να απομακρύνουμε σχεδόν το σύνολο των ραδιενεργών καταλοίπων που έχουν συγκεντρωθεί πάνω μας. Εάν μας βοηθήσει άλλο άτομα σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να φορέσει (τουλάχιστον), μάσκα για τη σκόνη, γάντια και προστατευτικό κάλυμμα πάνω από τα ρούχα του, τα οποία στη συνέχεια θα απορριφθούν. Απαγορεύεται η χρήση conditioner διότι μπορεί να δεσμεύσει τη ραδιενέργεια στο τριχωτό της κεφαλής. Σε περίπτωση αδυναμίας πλυσίματος, συνιστάται καλός καθαρισμός των περιοχών του σώματος που δεν καλυπτόταν με ρουχισμό, με βρεγμένο ρούχο ή πετσέτα, ή μωρομάντηλα. Η απόρριψη των ανωτέρω σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα και όσο το δυνατόν πιο μακριά, μειώνει τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια του εκπέμπουν.
Άλλα χρήσιμα εργαλεία, αποτελούν κατάλληλη τροφή σε περίπτωση παρουσίας βρέφους, απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης και χρήματα για μετά την αποχώρηση μας από το καταφύγιο, υπνόσακοι και κουβέρτες, μονωτική ή ταινία συσκευασίας για κλείσιμο χαραμάδων για να εμποδιστεί η είσοδος ραδιενεργής σκόνης.
Επιπλέον
Πυροσβεστήρας
Αναπτήρες ή σπίρτα
Χλωρίνη (1-2 σταγόνες/λίτρο/αναμονή 30 λεπτά) ή χάπια χαλαζόνης (συνήθως 1 χάπι/λίτρο) για απολύμανση νερού από μικρόβια (όχι ραδιενέργεια)
Είδη ατομικής υγιεινής, όπως χαρτί υγείας, μωρομάντιλα απλά και απολυμαντικά.
Τέλος, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καλύτερος σύμμαχος είναι η ψυχραιμία. Αν και η πυρηνική έκρηξη θα σκοτώσει άμεσα τεράστιο αριθμό ανθρώπων, περισσότεροι είναι αυτοί που θα πεθάνουν από τη ραδιενεργή μόλυνση και τα λάθη πανικού που θα κάνουν τα πρώτα λεπτά ή ώρες μετά το συμβάν.

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου που οι Αμερικανοί αγοράζουν σαν καραμέλες, πρακτικά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Ο καλός σχεδιασμός και η γρήγορη ανεύρεση υπόγειου κατά προτίμηση καταφυγίου, είναι η ενδεδειγμένη λύση επιβίωσης.
Αναρτήθηκε από kapistrinews