MENU

Μυρίζει μπαρούτι η περιοχή: «Μόλις πυροβολήσατε την ειρήνη» – Χιλιάδες Σέρβοι στους δρόμους απαιτούν εκδίκηση -Πρωτοφανείς εικόνες

Του Βασίλη Καπούλα,Ποτάμι χιλιάδων Σέρβων κατακλύζει Σερβία και Βόρειο Κόσοβο με τις ευλογίες της σερβικής Κυβέρνησης ενώ Σέρβοι πολιτικοί και αξιωματούχοι μας προιδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει.
 «Πυροβολήσατε την ειρήνη, σπρώξατε προς την κόλαση μιας σύγκρουσης» λένε χαρακτηριστικά προς τους Αλβανούς του Κοσόβου…. Το Βελιγράδι έχει σηκώσει «πολύ ψηλά» το θέμα και έπεται συνέχεια.

«Φωτιά» στα Βαλκάνια έβαλε η μαφιόζικη εν ψυχρώ δολοφονία του ηγέτη των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, έξω από την έδρα του κόμματός του με τουλάχιστον εξι σφαίρες. Οι δράστες μάλιστα, τον πυροβόλησαν πισώπλατα μέσα από ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν εν κινήσει χρησιμοποιώντας πιστόλι ZASTAVA M70A των εννέα χιλιοστών.

«Σύμφωνα με όσα μου είπαν, πέθανε επί τόπου, η προσπάθεια ανάνηψης στο νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα απέτυχε», δήλωσε ο δικηγόρος του, Νεμπόισα Βλάτζιτς, και η αξιωματούχος του κόμματός του, Ξένια Μπόζοβιτς.

To αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε πυρπολημένο στο Βόρειο Κόσοβο στην τοποθεσία Zvecan, 3 χλμ από την Μιτροβίτσα.

Οργή στο Βελιγράδι – Τιμούν τη μνήμη του


Ο Σέρβος Δήμαρχος της Βόρειας Μιτροβίτσα τόνισε πως «πρόκειται για μια δολοφονία, μια επίθεση άνανδρων που έχει βαθύτατα ταρακουνήσει όλους τους Σέρβους στο Κόσοβο».

«Αυτός ήταν ένας σφοδρός πυροβολισμός προς την Ειρήνη» είπε ο Πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος

Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Rasim Ljajic, ξέσπασε σε κλάμματα καθώς μιλούσε για την δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβις.

«Ηταν ο καλύτερος Σέρβος πολιτικός από το Κόσοβο» είπε σε συνέντευξη του

Ο Επικεφαλής του γραφείου της Σερβίας για το Κόσοβο, Marko Djuric, τόνισε πως πρόκειται για μια «εγκληματική και τρομοκρατική πράξη, μια επίθεση προς το σύνολο του σερβικού λαού ώστε να σπρώξουν προς την κόλαση μιας σύγκρουσης».

Χτες στις 7 pm οι Αρχές του Βελιγραδίου οργάνωσαν πορεία για την μνήμη του μεγάλου Σέρβου ηγέτη.

Η σορός του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας, μεταφέρθηκε στα γραφεία του κινήματος «Ελευθερία ,Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» του οποίου ήταν επικεφαλής, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο σερβικός λαός με δάκρυα στα μάτια θρηνεί και αποτίει φόρο τιμής. Χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί στις μεγάλες σερβικές πόλεις Βελιγράδι, Νόβι Σαντ και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάβα στο Βελιγράδι.

Αφήνουν λουλούδια, ανάβουν ένα κερί, θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του… Το ίδιο και στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι πολίτες ανάβουν κεριά στη μνήμη του Ολιβερ Ιβάνοβιτς και θρηνούν.

Η Μιτρόβιτσα είναι μια πόλη 85.000 κατοίκων όπου η ατμόσφαιρα ανάμεσα στη σερβική (13.000 κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της) και την αλβανική κοινότητα (72.000 κάτοικοι στον νότο) παραμένει τεταμένη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου του 1998-99.

Η EULEX δήλωσε πως «καταδικάζει με ισχυρό τρόπο την πράξη τρομοκρατίας που έκοψε το νήμα της ζωής του Όλιβερ Ιβάνοβιτς» και κάλεσε για γρήγορη ερεύνηση της υπόθεσης με συλλήψεις των δραστών.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Greg Delawie, κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν επικίνδυνη ρητορική και να παραμείνουν ήρεμοι σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ καταδίκασε την δολοφονία του ηγέτη των Σέρβων στο Κόσοβο και κάλεσε Βελιγράδι και Πρίστινα να ξαναρχίσουν τις συζητήσεις τους το συντομότερο δυνατόν.

Το αυτοκίνητο των δραστών




Ποιος ήταν όμως ήταν ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς;

Ο Ιβάνοβιτς ήταν επικεφαλής ενός σερβικού κόμματος του Κοσσυφοπεδίου που ονομάζεται «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη».

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς ήταν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία της τοπικής πολιτικής σκηνής .

Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουση του 1998-99 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς του Κοσόβου που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους, όμως η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο τον Φεβρουάριο. Αποφυλακίστηκε και επρόκειτο να ξαναδικαστεί.

Ήταν επίσης από ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά.

Αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις αρχές.

Τον Ιούνιο, στη διάρκεια μιας συνάντησης με το AFP σε μια μικρή κατοικία που λειτουργούσε ως αρχηγείο στη Μιτρόβιτσα, όπου πήγαινε καθημερινά, δεν είχε κρύψει ότι είχε πολλούς αποφασισμένους αντιπάλους.

Επικεφαλής ενός τοπικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, θεωρείτο ένας Σέρβος μετριοπαθής πολιτικός.

Ο ίδιος μάλιστα έλεγε ότι προσπάθησαν με όλα τα μέσα να τον κλείσουν φυλακή αλλά απέτυχαν.

«Δεν με έχουν πυροβολήσει ακόμη αλλά και αυτό δεν έχει αποκλειστεί» είχε δηλώσει.



































Αναρτήθηκε από kapistrinews