MENU

Πόσους μήνες αντέχει η Ευρώπη χωρίς ρεύμα;

Μελέτη δύο Ελλήνων επιστημόνων εκτιμά τα σενάρια τρόμου έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές
 Έντονη ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που εκπόνησαν δύο Έλληνες ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Joint Research Center-JRC), καθώς προέκυψε πως η διακοπή ρεύματος από κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή, (σεισμός, πλημμύρα ή γεωμαγνητική καταιγίδα), μπορεί να διαρκέσει έως και... μερικούς μήνες!

Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, θα προκληθεί κυριολεκτικά χάος στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο οποίος στηρίζει την ύπαρξή του στην ηλεκτρική ενέργεια. Συνήθως πάντως, όπως έχει προκύψει στατιστικά, η διακοπή ρεύματος διαρκεί από μία έως τέσσερις μέρες στη χειρότερη περίπτωση.
Οι δύο Έλληνες επιστήμονες Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και Σταμάτης Χονδρογιάννης στη μελέτη τους ερεύνησαν ενδελεχώς τις επιπτώσεις που είχαν στο ηλεκτρικό δίκτυο ευρωπαϊκών χωρών 16 σεισμοί, 20 πλημμύρες και 15 γεωμαγνητικές καταιγίδες, λόγω της έντονης ηλιακής δραστηριότητας.

Όπως επισήμαναν, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά το ηλεκτρικό δίκτυο στις πληγείσες περιοχές και η διακοπή ρεύματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ατυχημάτων, τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας και την παρεμπόδιση των προσπαθειών διάσωσης και αποκατάστασης των υποδομών, έως ότου επανέλθει ο ηλεκτρισμός.

Ειδικότερα για τους σεισμούς, τονίζεται στη μελέτη ότι συνιστούν μεγαλύτερη απειλή στις μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιές ακόμη και σε βαρύ ηλεκτρικό εξοπλισμό, ενώ αν συνοδεύονται από ρευστοποίηση και υποχώρηση του εδάφους, είναι δυνατόν να αποβούν πολύ καταστροφικοί για το δίκτυο ηλεκτρισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται μία έως τέσσερις μέρες για την αποκατάσταση του δικτύου ύστερα από σεισμό, και σπανιότερα είναι πιθανόν να απαιτηθούν ακόμη και μήνες.

Συχνότερο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη αποτελούν οι πλημμύρες, καθώς τα νερά και οι κατολισθήσεις που προκαλούνται μπορούν να υποσκάψουν τα θεμέλια των στύλων του ηλεκτρικού δικτύου. Επιπλέον, η επαφή του ηλεκτρικού εξοπλισμού με το νερό μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις.

Η έρευνα τονίζει ότι ο ηλεκτρισμός αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ευρωπαϊκής κοινωνίας, γι' αυτό είναι σημαντικό οι επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής να τίθενται γρήγορα υπό έλεγχο.



Αναρτήθηκε από kapistrinews