MENU

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανθρωπότητα: Υπερηφαίστειο ανησυχεί τους ειδικούς

Την σαφή ανησυχία σεισμολόγων και ηφαιστειολόγων έχουν προκαλέσει τα δεδομένα που έχουν ως τώρα συλλέξει από ένα υποθαλάσσιο υπερηφαίστειο.
 Η καλδέρα του Κικάι στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος αποτελεί αντικείμενο συστηματικής παρακολούθησης από τους ειδικούς του Κέντρου Ωκεανογραφικών Μελετών του Κόμπε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή η πρόβλεψη ηφαιστειακών εκρήξεων.

Σύμφωνα με έναν από τους επιστήμονες του κέντρου, ο οποίος μίλησε στο Sputnik, η συγκεκριμένη καλδέρα επιλέχθηκε επειδή είχε δώσει τεράστια έκρηξη πριν από 7.300 χρόνια, ενώ απέρριψε στοιχεία που δίνουν πιθανότητες νέας έκρηξης μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, μόλις 1%.

«Η πιθανότητα νέας έκρηξης είναι υψηλή και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμβεί ακόμα και αύριο» σημείωσε ο Γιοσιγιούκι Τατσούμι, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι οι εκρήξεις υπερηφαιστείων δεν αναγνωρίζονται ως «φυσικές καταστροφές».

Οι επιστήμονες που μελετούν την καλδέρα του Κικάι, στα νότια του νησιού Κιουσού της Ιαπωνίας εκτιμούν ότι στον θύλακά της περιέχονται περίπου 32 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος και ότι μια έκρηξη του ηφαιστείου αυτού θα προκαλούσε περίπου 100 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Το υπερηφαίστειο που βρίσκεται στην καλδέρα του Κικάι είναι ακόμα ενεργό και μάλιστα, το 2013 έδωσε μικρές εκρήξεις στα υπέργεια ηφαίστεια που έχουν δημιουργηθεί από τις προηγούμενες μεγάλες εκρήξεις του.

Πηγή: Sputnik
Αναρτήθηκε από kapistrinews