MENU

Το CERN αποκτά νέα γνώση ενός σωματιδίου που είναι υπεύθυνο για την καύση του ήλιου.

Μετά από χρόνια υποατομικής απόσπασης σωματιδίων, οι ερευνητές στο CERN γνωρίζουν τώρα τη μάζα του σωματιδίου b boson W 1 .
 Τα ευρήματα είναι μέρος του πειράματος ATLAS, το οποίο χρησιμοποιεί το μεγάλο επιταχυντή σωματιδίων του CERN,
γνωστό ως Large Hadron Collider (LHC), για να καταστρέψει τα υποατομικά σωματίδια μεταξύ τους με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Οι εκπομπές από αυτές τις συγκρούσεις μετρήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της μάζας σωματιδίων W boson.
Το LHC εκτείνεται σε ένα υπόγειο δίκτυο 27χλμ  μέσω της Γαλλίας και της Ελβετίας.
Η ύπαρξη του μποζονίου W – που δεν πρέπει να συγχέεται με το μποζόνιο Higgs – ανακαλύφθηκε  στη δεκαετία του 1970 και στην πραγματικότητα ανακαλύφθηκε στο CERN το 1983. Τώρα η μάζα του έχει υπολογιστεί με ακρίβεια 0,02%, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί πρακτικά.
Το σωματίδιο είναι υπεύθυνο για τη ραδιενέργεια και την καύση του ήλιου, κάτι που εξουσιάζει όλη τη ζωή στη γη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν περαιτέρω το Πρότυπο Μοντέλο Φυσικής Σωματιδίων . Ενώ το Πρότυπο Μοντέλο Φυσικής Σωματιδίων έχει σταθερό ιστορικό στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των πειραμάτων των υποατομικών σωματιδίων, αποκλείει τη βαρύτητα, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη θεωρία της σχετικότητας και δεν εξηγεί πολλά από αυτά που παρατηρούμε στην κοσμολογία.
Η τελευταία εξέλιξη του CERN απαιτούσε δεδομένα για μεγάλο αριθμό σωματιδίων. Στη δεκαετία του 1980 είχαν μελετηθεί μόνο γύρω στα χίλια W bosons. Τώρα οι επιστήμονες έχουν στοιχεία, πάνω από ένα εκατομμύριο από αυτά.
Η γνώση της μάζας του μποζόνου W σε αυτόν τον βαθμό ακρίβειας φέρνει μερικές θεωρίες στο τραπέζι και κινεί την κατανόησή μας για τους θεμελιώδεις νόμους της φύσης.Στο μέλλον θα μπορούσε ακόμη και να ανοίξει κάποιες νέες πόρτες.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ LE NEWS : Corfiatiko
Αναρτήθηκε από kapistrinews