MENU

«Πυρετός» ετοιμασιών για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών επικρατεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Δημοσιογράφοι και τεχνικά συνεργεία από όλη την Ευρώπη συρρέουν σε μεγάλους αριθμούς για να καλύψουν ένα από τα σημαντικότερα εκλογικά γεγονότα της χρονιάς. Πολυάριθμα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» έχουν στηθεί εντός και εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ανταλλάσσονται πληροφορίες και προβλέψεις για  τα εκάστοτε κρατικά exit poll.
 
Τα πρώτα Πανευρωπαϊκά exit poll αναμένονται στις 23:00, όπου μετά τη συγκέντρωση των επίσημων προβλέψεων από όλα τα Κράτη-Μέλη θα σχηματιστεί η πρώτη εικόνα της καταμέτρησης των εδρών για τη πενταετία 2014-2019 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
 
Κύριοι παίκτες συνεχίζουν να αναμένονται να είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, ενώ σαφώς αυξημένη αλλά μακριά από οποιαδήποτε μορφής πλειοψηφίας θα είναι και η Ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Κοινοβουλίου. 
 
Μεικτά πρόσημα, πάντως, μεταδίδουν οι προβλέψεις για την πορεία των ακραίων, Ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων καθώς φαίνονται να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στην Αγγλία και Γαλλία, αλλά να σημειώνουν σημαντική μείωση στην Ολλανδία. Αίσθηση προκαλεί όμως και η γενική αδυναμία σύμπλευσης των ακραίων παρατάξεων της  Ευρώπης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ακροδεξιό κόμμα του Βελγίου -που αναμένεται να αποσπάσει μεγάλο μέρος της ψήφου- που αν και τάσσεται ενάντια στη μετανάστευση και θέλει την διάσπαση του Βελγίου, διαφωνεί με τις αντιευρωπαϊκές βλέψεις των υπόλοιπων κομμάτων στην Ευρώπη αλλά και της Γαλλίδας Λεπέν που δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή.
 
Σημαντική εξέλιξη είναι πάντως η αύξηση της προσέλευσης ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα στη Δυτική Ευρώπη. Αύξηση κατά 5% παρατηρείται στη Γερμανία και μικρότερες αυξήσεις σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μικρό ενδιαφέρον στις χώρες  ανατολικής Ευρώπης.
 
Το Κοινοβούλιο θα ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες  και τα αποτελέσματα θα αποδοθούν ζωντανά σε γιγαντοοθόνη έξω από τις πύλες. Εκθέσεις τέχνης, ιδεών αλλά και μαγειρικής από τα Κράτη Μέλη έχουν οργανωθεί στη πλατεία Λουξεμβούργου, έξω από το Κοινοβούλιο και επίσης στο πλαίσιο του Μαραθώνιου τζαζ Βρυξελλών, επιλεγμένα συγκροτήματα θα παίξουν για το κοινό.
 

Τέλος, το παρών θα δώσουν οι υποψήφιοι Επίτροποι, Μάρτιν Σούλτς, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Σκα Κέλερ και Γκί Φερχοφσταντ όπου προσέρθουν στο Κοινοβούλιο για να κάνουν δηλώσεις και να παρακολουθήσουν τη λήξη των εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην Ελλάδα.