ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Σχεδόν τρείς εβδομάδες πριν την έναρξη του Μουντιάλ οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης ή εθνοκάθαρσης όπως τις ονομάζουν οι γηγενείς , εντατικοποιήθηκαν. Βιαίως και υπό την απειλή των όπλων εκδιώκονται από τα πρόχειρα καταλύμματά τους οι σκηνίτες/άστεγοι της χώρας
. Οι αρχές αλλά και η FIFA εκτιμούν ότι πρέπει να εξωραισθεί η δημόσια εικόνα της χώρας και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και ορισμένοι εισαγγελείς της Βραζιλίας έχουν καταγγείλει την εθνοκάθαρση που έχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια και η οποία μετράει πάνω από 1000 νεκρούς.
Πολλά μέσα δημοσιεύουν ότι εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν αναλάβει την εκκαθάριση των φτωχοπεριοχών –τις γνωστές φαβέλες- οι ειδικά εκπαιδευμένοι ιδιωτικοί στρατιωτικοί της αμερικανικής εταιρείας Blackwater . Μόνο τον μήνα Απρίλιο καταγράφηκαν 10 δολοφονίες ηλικιωμένων οι οποίοι αρνούνταν να εγκταλείψουν τις αυτοσχέδιες παράγκες όπου ζούσαν επί πολλά συναπτά έτη.
H Αστυνομία της Βραζιλίας την περασμένη Τρίτη, αναγκάστηκε για μια ακόμη φορά να καταστείλει βίαια τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε γύρω από το στάδιο της Brasilia όπου θα διεξαχθεί το Μουντιάλ. Παιδιά και ηλικιωμένοι έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία και ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που ονομάζονται « μεραρχία σοκ », τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν το στάδιο Mané Garrincha το οποίο θα φιλοξενήσει πολλούς από τους αγώνες.
Έκτεταμένα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στο υπαίθριο μνημείο του Παγκόσμιου Κυπέλου που φυλούσαν 700 αστυνομικοί. Το Τρόπαιο του Μουντιάλ έφτασε την Τρίτη στο στάδιο Mané Garrincha ενώ θα πραγματοποιήσει το γύρο 27 πόλεων της Βραζιλίας.
« Το κύπελλο αυτό για ποιόν είναι; Δεν είναι για εμάς. Δεν θέλουμε το Κύπελλο, θέλουμε λεφτά για την Υγεία και την Εκπαίδευση », φώναζε ο κόσμος.
« Το κύπελλο αυτό για ποιόν είναι; Δεν είναι για εμάς. Δεν θέλουμε το Κύπελλο, θέλουμε λεφτά για την Υγεία και την Εκπαίδευση », φώναζε ο κόσμος.
Για πρώτη φορά στη διαδήλωση συμμετείχαν και περίπου 500 ιθαγενείς Ινδιάνοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους οι οποίοι προστέθηκαν στους αναξιοπαθούντες της χώρας, μεταξύ αυτών και ο 84χρονος Raoni Metuktire, γνωστός ακτιβιστής υπέρ της προστασίας του Αμαζονίου.
“Πριν να κάνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Βραζιλία θα έπρεπε να σκεφτεί να βελτιώσει το πρόβλημα της στέγης, της υγείας και της εκπαίδευσης. Δεν θα έπρεπε να δαπανηθούν τόσα χρήματα που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα », δήλωσε ο ιθαγενής Neguinho Truká από το Pernambouc.