Ο χρησμός της Δαμανάκη – Τι μειώσεις έρχονται, ποια επιδόματα κόβονται μετά τις εκλογές



damanaki_meioseisΑπό το 2012 οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οκατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα πέσει σταδιακά στον μέσο όρο τωνβαλκανικών χωρών (200 με 300 ευρώ, περίπου) προκειμένου η χώρα να γίνει πιο «ανταγωνιστική»…

Μόλις, χθες, η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη ήρθε να δηλώσει ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) ότι το θέμα μιας νέαςμείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, παραμένει ανοικτό! «Δεν είπα τίποτα παράλογο, ούτε τίποτα πρωτότυπο, ούτε κάτι νέο. Αυτή είναι η σταθερή γραμμή που υπάρχει από την Κομισιόν εδώ και ενάμισι με δύο χρόνια», τόνισε η κυρία Δαμανάκη μιλώντας στον «ΒΗΜΑ FM» και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο είπα είναι ότι δεν αποκλείεται».
Σημειώνεται ότι με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησηςΠαπαδήμου την οποία ευλαβικά τηρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα «κόπηκαν» κατά 22% τον Φεβρουάριο του 2012 και έφτασαν στα 586 ευρώ το μήνα, μικτά, για τους άνω των 25 ετών εργαζομένους και στα 510,9 ευρώ το μήνα, μικτά για τους νεότερους ηλικιακά.
Πρόσφατα, με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο το οποίο, ήδη, αποτελεί –έναν ακόμη μνημονιακό νόμο- του Κράτους, «κόπηκαν» και οι μισθοί για όσους από τους μακροχρόνια ανέργους (άτομα χωρίς εργασία για περισσότερο από 12 μήνες) βρουν ξανά εργασία. Οσοι πολίτες αυτής της κατηγορίας μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, όσα χρόνια και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους, δεν θα μπορέσουν να πάρουν πάνω από 674 ευρώ το μήνα, μικτά.
Σύμφωνα με την Ελληνίδα Επίτροπο, λοιπόν, το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκές χώρες έχει συζητηθεί στην Κομισιόν, καθώς θεωρείται μέτρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει και από αλλά μέλη της Επιτροπής, καθώς και από τον αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Επίτροπο Όλι Ρεν.
Τα επιδόματα που «κόβονται» μετά τις εκλογές
Καταλαβαίνετε λοιπόν, τι μας περιμένει αν δεν αλλάξουν τα πράγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και, δεν είναι μόνο αυτό που σχεδιάζεται αλλά και όσα ήδη έχουν ψηφιστεί, επικοινωνιακά «σκεπαστεί» ενόψει εκλογών» και θα υλοποιηθούν αμέσως μετά.

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εργατικών εισφορών κατά μία μονάδα, από την 1η Ιουλίου 2014 και μετά, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο «τέλος» των επιδομάτωνμητρότητας και των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Η πολιτική ηγεσίατου υπουργείου Εργασίας προχώρησε στην εφαρμογή αυτού του μνημονιακού μέτρου χωρίς, μαζί με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, να έχουν βρει πόρους από άλλη πηγή ούτως ώστε ο Οργανισμός να συνεχίσει ο αυτά τα δύο βοηθήματα να τα αποδίδει. Ετσι, οι εργαζόμενες θα χάσουν τα επιδόματα μητρότητας και σε χιλιάδες οικογένειες θα «κοπούν» έστω και αυτά τα, ήδη πενιχρά, οικογενειακά επιδόματα.