MENU

Casus Belli: Η Τουρκία στήνει μόνιμη εξέδρα άντλησης πετρελαίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας



Ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα δημιουργεί η Τουρκία με την απόφασή της να εγκαταστήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά του Καστελόριζου μόνιμης εξέδρας αντλήσεως πετρελαίου.
 
Όπως ανακοίνωσε ήμερα ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Taner Yıldız, η Τουρκία στήνει εξέδρα περίπου 170 μίλια νότια-νοτιοδυτικά της Αττάλειας σε περιοχή βέβαια που είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία φυσικά δεν αναγνωρίζει η Τουρκία!
 
Είναι περίπου κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε το επεισόδιο με το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Μάλεμε Όστερμπολντ" το Νοέμβριο του 1998 που έφερε στα πρόθυρα "θερμού" επεισοδίου τις δύο χώρες, προχωρώντας σε έρευνες νοτιοανατολικά της Τουρκίας.
 
Στην προκείμενη περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή: Δεν μιλάμε για απλές έρευνες αλλά για εγκατάσταση μόνιμης εξέδρας αντλήσεως πετρελαίου, θεωρητικά μπορούμε να πούμε για Casus Belli.
 
O εφημερίδες του τουρκικού τύπου, (Milliyet,Yeni Şafak) ασχολούνται σήμερα εκτενώς με την συνεργασία της αμερικανικής εταιρείας Shell με την Τουρκία, που προχωρεί στην μόνιμη εγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου, την οποία μάλιστα έχει ονομάσει χαρακτηριστικά, «Εθνική Πλατφόρμα», (Milli platforme), ανοιχτά του λιμένα της Αττάλειας, στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, όπου ακόμα δεν έχει καθοριστεί (με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η ελληνική ΑΟΖ).