Εφιάλτης,Τσολάκογλου,Λογοθετόπουλος,Νενέκος,ποιά είναι τα πρόσωπα αυτά που τόσο συχνά αναφερόμαστε σε αυτά;

Συνήθως όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον ως προδότη της πατρίδος,
και τώρα τελευταία συνήθως πολιτικούς,  χρησιμοποιούμε κάποια ιστορικά πρόσωπα που με τις ανθελληνικές τους πράξεις γράφτηκαν με μελανά χρώματα τα ονόματα τους στην Ελληνική Ιστορία.
Τα πιο γνωστά ονόματα είναι αυτά των Εφιάλτη, Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλου, Νενέκου.Ποιός δεν θυμάται τον Ανδρέα Παπανδρέου να αποκαλέι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως "Εφιάλτη". Μήπως ο Γιώργο; Παπανδρέου δεν χαρακτηρίσθηκε ως" Τσολάκογλου", και η σημερινή ως "Κυβέρνηση Λογοθετόπουλου"
Ποιοί όμως ήταν όλοι αυτοί;

 Εφιάλτης ήταν αρχαίος Έλληνας γιος του Ευρυδήμου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο παρουσιάστηκε στον Ξέρξη και του υπέδειξε τη στενή διάβαση που έφερνε από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες και ανέλαβε να οδηγήσει από κει τους Πέρσες για να χτυπήσουν έτσι από τα νώτα τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα (480 π.Χ.).


Γεώργιος Τσολάκογλου του Κωνσταντίνου (Ρεντίνα Αγράφων, Απρίλιος 1886 – Αθήνα22 Μαΐου 1948
Το πραγματικό του επίθετο ήταν Τσολάκογλους και ήταν αμφιθαλής αδελφός του αντιστράτηγου Νικολάου Σπυρόπουλου. 
Ηταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, διορισμένος πρωθυπουργός κατά την περίοδο κατοχής της Χώρας 19411942 από τις δυνάμεις του Άξονα.
Μάλιστα μετά τη εισβολή των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941, μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματικούς,συνθηκολόγησε παράτυπα κρίνοντας ότι κάθε αντίσταση ήταν μάταιη.

Η Κυβέρνηση Γεωργίου Τσολάκογλου 1941 ήταν η πρώτη διορισμένη κυβέρνηση της Ελληνικής Πολιτείας από τις Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Ανέλαβε στις 29 Απριλίου 1941, δυο ημέρες μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς, ενώ η νόμιμη κυβέρνηση Τσουδερού είχε ήδη καταφύγει στην Κρήτη. Πρωθυπουργός ήταν ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου.


Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος,γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1878.Διακεκριμένος καθηγητής της Ιατρικής .Γερμανόφιλος και από τους πρώτους που χαιρέτησαν την είσοδο του Γερμανικού στρατού στη Αθήνα,συγχαίροντας τον Γερμανό πρέσβη για την "επιτυχία τους".  Αντιπρόεδρος και υπουργός Πρόνοιας και Παιδείας στην πρώτη κατοχική κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου.Στα τέλη του 1942 διορίστηκε πρωθυπουργός της ναζιστικής «Ελληνικής Πολιτείας». Η κυβέρνησή του ανέλαβε να επιστρατεύσει Έλληνες που θα πολεμούσαν ως εθελοντές στο Ανατολικό Μέτωπο ή θα εργάζονταν σε γερμανικά εργοστάσια, αλλά και τα δύο σχέδια απέτυχαν χάρη στη λαϊκή κατακραυγή. Τελικά η θητεία του διήρκεσε μόλις τέσσερις μήνες, αφού τον Απρίλιο του 1943 οι Γερμανοί τον αντικατέστησαν με τον Ιωάννη Ράλλη, επιθυμώντας έναν πιο δυναμικό πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του αναδυόμενου ΕΑΜ. Στα απομνημονεύματά του ο Λογοθετόπουλος αξιοποιεί την «απόλυσή» του για να σώσει την υστεροφημία του, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός λόγος της ήταν οι διαρκείς αντιρρήσεις που έφερνε στους κατακτητές.
Καταδικάσθηκε σε ισόβια τα οποία ποτέ δεν εξέτισε (αλήθεια γιατί;)αφού αργότερα του δόθηκε χάρη και πέθανε το 1961 στις 7 Ιουλίου.




Ο Δημήτριος Νενέκος ήταν οπλαρχηγός της Επαρχίας Πατρών κατά την Επανάσταση του 1821. Ήταν αρβανίτικης καταγωγής γεννήθηκε στο χωριό Ζουμπάτα την σημερινή Πηγή.Αρχικά  αγωνίστηκε  με ανδρεία τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Κατά την εκστρατεία όμως του Ιμπραήμ πασά το 1825, δελεάστηκε από υλικά ανταλλάγματα και μετατράπηκε σε συνειδητό προδότη της Επανάστασης. Έμεινε πιστός μέχρι τέλους στη συμμαχία του με τον Ιμπραήμ.Ο Νενέκος, σκοτώθηκε από τον Αθανάσιο Σαγιά, που κατά μία εκδοχή ήταν γυναικαδελφός και πρωτοπαλήκαρο του Νενέκου.

Αυτά όσον αφορά αυτά  τα ιστορικά πρόσωπα.
Δυστυχώς έπεται και συνέχεια για ακόμη αρκετά πρόσωπα της εποχής μας που οι μελλοντικές γενιές και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κατατάξουν στην κατηγορία των προδοτών.

kapistrinews