Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράκ


Τζιχαντιστές επελαύνουν προς τη Βαγδάτη. Πράσινο φως από την κυβέρνηση του Ιράκ σε αμερικανικές επιθέσεις. Πάνω από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.Επί ποδός πολέμου η Τουρκία.


Στο χάος βυθίζεται το Ιράκ με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται πλέον εκτός ελέγχου, αφού οι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη και την Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ πολλά ξένα μέσα μεταδίδουν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί, που είναι τα μεγαλύτερα της χώρας και επελαύνουν προς τη Βαγδάτη. Εκρυθμη είναι η κατάσταση και μετά την ομηρία 80 Τούρκων πολιτών από τους τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος πρόξενος, παιδιά, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, τους οποίους έπιασαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Τζιχαντιστές επελαύνουν προς τη Βαγδάτη

Οι τζιχανιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που ξεκίνησαν αστραπιαίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο βόρειο και κεντρικό Ιράκ, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να προχωρήσουν προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Οι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη και την Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν και επελαύνουν προς τη Βαγδάτη

Σε μια ηχογραφημένη συνομιλία η οποία αποδίδεται στον εκπρόσωπο του ΙΚΙΛ, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι ακούγεται να λέει «στους στρατιώτες να προελάσουν στη Βαγδάτη» και επικρίνει τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι για «ανικανότητα».

Πράσινο φως από την κυβέρνηση σε αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις

Η κυβέρνηση του Ιράκ φέρεται να ζήτησε από την Ουάσιγκτον βοήθεια για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών λέγοντας ότι είναι «ανοιχτή» στην ιδέα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών για να σταματήσει η επίθεση των τζιχαντιστών στο έδαφός του. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δυτικός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας αναφορές που μετέδωσε η εφημερίδα Wall Street.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει διάφορες επιλογές για να βοηθήσει την Βαγδάτη και να της παράσχει στρατιωτική υποστήριξη, ενδεχομένως μέσω αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούνται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

ΗΠΑ: Υπό τον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωνε ότι «εργαζόμαστε με Ιρακινούς ηγέτες από όλη τη χώρα ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε μια συντονισμένη απάντηση και θα παράσχουμε επιπρόσθετη βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση για την καταπολέμηση της απειλής που προβάλλει η ΙΚΙL», προσθέτοντας ότι «δεν είμαι σε θέση να παράσχω περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό».

Η Τουρκία βρίσκεται επί ποδός πολέμου μετά την ομηρία 80 Τούρκων πολιτών στην Μοσούλη, ενώ η ηγεσία της γείτονος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι αν πειραχθούν οι Τούρκοι όμηροι, θα απαντήσουν με χρήση βίας

Οσο για τα διυλιστήρια πετρελαίου στην περιοχή Μπαιτζί, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι παραμένουν στον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης, μετά τις αναφορές ότι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) τα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους.

«Αντιλαμβανόμαστε σε αυτό το σημείο ότι τα διυλιστήρια παραμένουν στον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ», δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία επιβεβαίωση σχετικά με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι μαχητές κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη. «Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Φυσικά και ανησυχούμε για την επιδείνωση της κατάστασης, ωστόσο δεν έχω καμία επιβεβαίωση σχετικά με αυτές τις αναφορές», είπε.

Εκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας

Η Τουρκία βρίσκεται επί ποδός πολέμου μετά την ομηρία 80 Τούρκων πολιτών στην Μοσούλη του Ιράκ, ενώ η ηγεσία της γείτονος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι αν πειραχθούν οι Τούρκοι όμηροι, θα απαντήσουν με χρήση βίας. Μεταξύ των ομήρων οι οποίοι κρατούνται από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) βρίσκεται και ο πρόξενος της Τουρκίας, αλλά και παιδιά και στρατιωτικοί.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης διευκρινίστηκε ότι είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και όχι σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος του Συμφώνου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους συμμάχους όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ή η ασφάλειά του.

Μαίνονται οι μάχες

Μία ημέρα μετά την κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε επέφεραν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι, καταλαμβάνοντας την πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία της πόλης, οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον της Τικρίτ από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια, ενώ έχουν απελευθερώσει και περίπου 300 κρατούμενους από φυλακή.

Σε ανακοίνωσή τους στο twitter, οι τζιχαντιστές προσδιόρισαν ότι η κατάληψη της Μοσούλης, πρωτεύουσας της περιφέρειας Νινευί, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο «την κατάκτηση ολόκληρης της περιοχής και την κάθαρση της από τους αποστάτες».

Σε ανακοίνωσή τους στο twitter, οι τζιχαντιστές ανέφεραν ότι η κατάληψη της Μοσούλης, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο «την κατάκτηση ολόκληρης της περιοχής και την κάθαρση της από τους αποστάτες»

Στα χέρια της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Αλ Κάιντα στο Ιράκ βρίσκεται η βόρεια επαρχία Νινευή, με πρωτεύουσα τη Μοσούλη, περιοχές των κοντινών επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, καθώς και η Φαλούτζα και τμήματα του Ραμάντι στη δυτική επαρχία αλ-Άνμπαρ που καταλήφθηκαν προ έξι μηνών.

Ταυτόχρονα φθάνουν από το Ιράκ πληροφορίες για μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και τζιχαντιστών νοτιότερα, στη Σαμάρα.

Υπεύθυνος για την επέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, βασικός πρωταγωνιστής, σύμφωνα με δηλώσεις ισλαμιστών μαχητών, του κινήματος της παγκόσμιας Τζιχάντ. Ο Μπαγκντάντι ξεκίνησε την τρομοκρατική του δράση ως μαχητής πυρήνων της Αλ Κάιντα.

Βαγδάτη: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

Στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν από την επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας εναντίον συνέλευσης σιιτών φυλάρχων στη συνοικία Σαντρ Σίτι, στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μόλις οι φύλαρχοι συγκεντρώθηκαν σε μια σκηνή.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να βοηθήσει το Ιράκ

Ο γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις για να ενισχύσει το Ιράκ, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση από τη δράση των ισλαμιστών που επιχειρούν επιθέσεις αστραπή, κοντά στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Μπαν Κι Μουν: «Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι τρομοκράτες απήγαγαν τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας και πολλούς διπλωμάτες, οι οποίοι εργάζονταν στη Μοσούλη. Δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ή για οποιοδήποτε λόγο μια τέτοια επίθεση σε διπλωμάτες και πολίτες»

«Καταδικάζουμε έντονα τη βία στο Ιράκ που προέρχεται από τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και του Λεβάντε το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει στον έλεγχο του (μεταξύ άλλων) τη Μοσούλη, και το Τικρίτ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Καλούμε επίσης, να υπάρξει «σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της βίας στο Ιράκ. Η τρομοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να ανατρέψει την πορεία προς τη δημοκρατία που διαγράφεται με τη θέληση του ιρακινού λαού» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα κάλεσε για άμεση απελευθέρωση των Τούρκων διπλωματών οι οποίοι απήχθησαν στο Ιράκ από αντάρτες προσκείμενους στην Αλ-Κάιντα, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι τρομοκράτες απήγαγαν τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας και πολλούς διπλωμάτες, οι οποίοι εργάζονταν στη Μοσούλη», δήλωσε ο Μπαν κατά διάρκεια συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ή για οποιοδήποτε λόγο μια τέτοια επίθεση σε διπλωμάτες και πολίτες», είπε.

ΠΗΓΗ