MENU

Ιστορική στιγμή – Υπεγράφη το δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας

Υπεγράφη από το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρώτο υπουργό της Σκωτίας Αλέξ Σάλμοντ η ιστορική συμφωνία
για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας. Το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2014, ανοίγει το ενδεχόμενο μίας Σκοτίας απόλυτα ανεξάρτητης από το Λονδίνο.
Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας θα τους απαγορεύσει να χρησιμοποιούν την λίρα σαν εθνικό νόμισμα και γενικότερα θα μπουν σε ένα πολύ αβέβαιο οικονομικό κλίμα που ενδέχεται να τους προκαλέσει αρκετές δυσκολίες.
«Είναι ένα από τα μεγάλα ενεργειακά κέντρα του κόσμου,» ένια τα λόγια του Αλέξ Σάλμοντ. Ο εθνικιστής ηγέτης της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας και τις προσπαθείς ανεξαρτησίας του έθνους, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «Αυτή είναι η πρωτεύουσα των υδρογονανθράκων της Ευρώπης’’ εννοώντας τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας που ανήκουν στην Σκωτία τα οποια είναι προσθετά κέρδη για την Αγγλία μεσω της φορολογίας (1000 λίρες ετησίως).
Αβεβαιότητες εκφράζονται τοσο για την τροπή που μπορεί να πάρει το δημοψήφισμα οσο και για τις συνέπειες αυτού. Η πιθανη αύξηση των φόρων έλλειψη νέου κράτους ,η διασφάλιση της παραγωγής και οι επιδόσεις στη βιομηχανία του πετρελαίου αφού σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της χωράς δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει εύκολα χρηματοδότηση.
Οι αντίπαλοι του Σάλμοντ δεχόμενοι ότι τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας βάσει του διεθνούς δικαίου θα πάνε σχεδόν όλα στη Σκοτία αλλά από την άλλη πιστεύουν πως είναι πολύ υπερτιμημένες οι προβλέψεις. Αντίθετα παρομοιάζουν την κατάσταση ανεξαρτητοποίησης της Σκήτης σαν μια «μαύρη» τρυπά.
Το εθνικιστικό σχέδιο της Σκωτίας είναι η δημιουργία ενός ταμείου που θα συλλέγει χρήματα για τις επόμενες γενιές και όχι η χρηματοδότηση του εθνικού χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου μεσω της βιομηχανίας και του πετρελαίου.
Πόλοι είναι αυτοί που δηλώνουν ότι δεν πρέπει να φύγει η Σκωτία από την κοινή της ποριά με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστοσο για να μπει αυτό στο τραπέζι των συζητήσεων θα πρέπει να σταματήσουν οι Βρετανοί να βλεπουν τη Βόρεια θάλασσα σαν καθαρή πηγή χρηματοδότησης και να υπάρξει μια ισόρροπη ανάπτυξη και για τις δυο χώρες.
Η Σκωτία έχει μια μακρά ιστορία στον τομέα της βιομηχανίας του πετρελαίου και, ακόμη και οι υφέσεις, που έχει δεν Κρατίνε πολύπονη σημαντικό ρόλο έπαιξε το ναυτικό παρελθόν της Σκωτίας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστοσο μια είναι η ερώτηση που μας κάνει να αναρωτηθούμε. Αν η Σκωτία ήταν ελεύθερο Έθνος και ήθελε να συνεργαστεί με την Αγγλία, τότε τι θα αποκόμιζε;
ΠΗΓΗ