MENU

“Καμπανάκι” μετεωρολόγων για εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο

Η πιθανότητα εκδήλωσης ενός σοβαρού μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, με ξηρασίες και πλημμύρες, αυξάνεται σε ποσοστό 80%
στα τέλη της χρονιάς, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
"Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια νέα εκδήλωση του Ελ Νίνιο", καθώς "η πιθανότητα ανάπτυξής του ανέρχεται σε 60% τον Ιούνιο και τον Αύγουστο και σε 75% με 80% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου", επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο.

"Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την έλευση του Ελ Νίνιο", προσθέτει ο διεθνής οργανισμός που διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το φαινόμενο θα έχει μάλλον "μέτρια" ένταση, και όχι "ασθενή", ούτε "ισχυρή".
Σε συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας δήλωσαν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να πουν ποιες περιοχές στον κόσμο θα πληγούν και, από ποιο φαινόμενο, αν αυτό είναι ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις ή πλημμύρες.
"Θα γνωρίζουμε περίπου τον Αύγουστο", δήλωσε ο δρ. Ρούπα Κουμάρ Κόλι, υπεύθυνος του τμήματος για το παγκόσμιο κλίμα του οργανισμού, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη για την εκδήλωση του Ελ Νίνιο "δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως". Μένει να συνυπολογιστούν ατμοσφαιρικά δεδομένα, για να επιβεβαιωθεί η έλευσή του.
Η τελευταία εκδήλωση του φαινομένου χρονολογείται στο 2009-2010. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας παρατήρησε ότι οι θερμοκρασίες στο τροπικό Ειρηνικό αυξήθηκαν πρόσφατα για να "φθάσουν σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε μια εκδήλωση ασθενούς έντασης του Ελ Νίνιο".
Ο τροπικός Ειρηνικός θα εξακολουθήσει να θερμαίνεται τους προσεχείς μήνες, με τη μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας να αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο, αναφέρουν οι μετεωρολόγοι. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να "κορυφωθεί το τέταρτο τρίμηνο και θα επιμείνει έως τους πρώτους μήνες του 2015 πριν τερματιστεί".
Ο δημόσιος γαλλικός οργανισμός FranceAgriMer εξέδωσε προειδοποίηση πριν από δύο εβδομάδες για πιθανές "καταστροφικές συνέπειες" του Ελ Νίνιο στη συγκομιδή των σιτηρών στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο απειλεί κυρίως το ήμισυ της ανατολικής Αυστραλίας.
(newsit)