Νέο ιρανικό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας (ΒΙΝΤΕΟ)


Η Διοίκηση Αεράμυνας Khatam-ol-Anbiya του Ιράν αποκάλυψε πρόσφατα την ύπαρξη ενός νέου ραντάρ επιτήρησης μακράς εμβέλεια
ς με την ονομασία Ghadir το οποίο χαρακτήρισε λιγότερο ευπρόσβλητο σε παρεμβολές αλλά και σε βλήματα αντι-ραντάρ.
«Το Ghadir μπορεί να αντιμετωπίσει καλά τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου καιυπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα εντοπισμού του και καταστροφής από βλήματα αντι-ραντάρ» δήλωσε ο διοικητής της ιρανικής Διοίκησης Αεράμυνας ταξίαρχος Farzad Esmaili κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης που έγινε στο Garmsar της επαρχίας Semnan.
Με βάση τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τα ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (η φωτογραφία και το βίντεο της ανάρτησης περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών), το Ghadir είναι μόνιμη κατασκευή που αποτελείται από τέσσερα μεταλλικά πλέγματα που το καθένα περιλαμβάνει χιλιάδες στοιχειοκεραίες, διατεταγμένα κατά τέτοιο τρόπο που να αντιστοιχούν στις πλευρές ενός τετραγώνου. Στο εσωτερικό του τετραγώνου υπάρχουν διάφορα κτίσματα και ένας πύργος επί του οποίου είναι εγκατεστημένες επιπλέον κεραίες.
Κατά τον ταξίαρχο Esmaili το Ghadir χρησιμοποιεί ένα σύστημα που «αντηχεί τη συχνότητα» και μπορεί να εντοπίσει στόχους, ακόμη και πολύ μικρού μεγέθους, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS έχει ικανότητα εντοπισμού στόχων σε υψόμετρα της τάξης των 300 χιλιομέτρων (αν αυτή η επίδοση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα τότε μπορεί να εντοπίζει διαστημικά οχήματα σε χαμηλές τροχιές).
Επίσης κατά το FARS το Ghadir δοκιμάστηκε στην πράξη κατά τη διάρκεια της άσκησης «Great Prophet 6» που διεξήγαγε το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τον Ιούλιο του 2011.
Από τα ανωτέρω είναι προφανές ότι ακριβή συμπεράσματα για την τεχνολογία του Ghadir δεν μπορούν να εξαχθούν. Οι δηλώσεις όμως του ταξίαρχου Esmaili περί «ανοσίας» σε βλήματα αντι-ραντάρ μπορούν να εκληφθούν ως ένδειξη ότι πρόκειται περί ραντάρ παθητικής λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία μόνιμη εγκατάσταση σημαντικού μεγέθους, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη τρωτότητα λόγω ευκολίας στον εντοπισμό και προσβολή της με άλλα κατευθυνόμενα όπλα.

ΠΗΓΗ