MENU

Ολοταχώς για πρώτο εγχώριο τηλεπ/νιακό δορυφόρο (ΒΙΝΤΕΟ)


Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων..
στην αμερικανική επιθεώρηση «Defense News» οι προσπάθειες της γειτονικής χώρας για να κατασκευάσει τον πρώτο εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο εξελίσσονται «πρόσω ολοταχώς».
«Εργαζόμαστε σχολαστικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα είναι ένα από τα έργα-υπογραφή μας και θα ανοίξει τον δρόμο για την εγχώρια παραγωγή στον τομέα των δορυφόρων», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κρατικού ινστιτούτου ερευνών TUBITAK το οποίο εμπλέκεται στην κατασκευή του δορυφόρου.
Σημειώνεται, ότι με βάση δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Turksat 6A, που θα εκπέμπει στη ζώνη συχνοτήτων X και θα τεθεί σε γεωστατική τροχιά, θα χρησιμοποιείται τόσο για εμπορικούς όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές, η κατασκευή του Turksat 6A θα κοστίσει στην Τουρκία περί τα 250 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (183 εκατ. ευρώ). Για το πρόγραμμα το TUBITAK έχει ως υποκατασκευαστές την κύρια τουρκική βιομηχανία ηλεκτρονικών Aselsan, τη βιομηχανία παραγωγής λογισμικού Havelsan και την τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI (Turkish Aerospace Industries).
Παράλληλα, όπως έχει ήδη αναφερθεί από το «defence-point.gr», η Τουρκία προχωρά στηνκατασκευή του πρώτου εθνικού κέντρου εκτόξευσης δορυφόρων, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του φιλόδοξου τουρκικού προγράμματος που προβλέπει την εκτόξευση 16 στρατιωτικών και πολιτικών δορυφόρων μέχρι το 2020 και συνολικά 25 δορυφόρων μέχρι το 2033!
Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της τουρκικής διαστημικής βιομηχανίας το ύψος των συμβάσεων που θα αναθέσει την επόμενη πενταετία η Τουρκία για την εκτόξευση δορυφόρων θα υπερβεί τα 2 δις δολάρια ΗΠΑ.
Τέλος, στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού προγράμματος, η TUBITAK-UZAY, η μονάδα διαστημικών ερευνών του TUBITAK, υλοποιεί το πρόγραμμα «Imece» στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται ηλεκτρο-οπτικές κάμερες για διαστημικές εφαρμογές (τηλεπισκόπηση).