MENU

«Ποια βαριά βιομηχανία; Ούτε βιοτεχνία δεν είναι ο τουρισμός!»

Και μπορεί να γίνονται… πανηγύρια στην κυβέρνηση για την τουριστική πλημμύρα που προκαλούν φέτος οι ξένοι επισκέπτες στο…
Ρέθυμνο, όμως οι επαγγελματίες που περίμεναν «να δουλέψουν τέσσερις μήνες για να ζήσουν τους άλλους οκτώ του χρόνου» και «μέσα στους δύσκολους καιρούς να καλύψουν έστω ορισμένες από τις πολλές εκκρεμότητες που έχουν», έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι«όσοι έχουν έλθει κρατάνε κι ένα κομπιουτεράκι στο χέρι και συγκρίνουν τιμές από μαγαζί σε μαγαζί κι όπου βρίσκουν χαμηλότερες τιμές κάθονται, διαφορετικά συνεχίζουν να περιδιαβαίνουν».
«Είναι η φτωχολογιά του τουρισμού αυτοί πού ήρθαν» διακρίνει ο Γρηγόρης Κουκουβάγιας, ένας από τους πολλούς επαγγελματίες στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, που η πορεία της σεζόν γύρισε ανάποδα την αισιοδοξία που του καλλιέργησαν από νωρίς εντέχνως οι ντόπιοι παπαγάλοι και οι εντεταλμένοι των Αθηνών. Ερωτά, λοιπόν, την υπουργό Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, που πράγματι αγωνίζεται με τις πολιτικές της να αλλάξει το δυσμενές τοπίο των τελευταίων χρόνων: «Ήρθαν τα μπατιράκια της Ευρώπης στα μπατιράκια της Ελλάδας, ο κοινωνικός τουρισμός, για να μας σώσουν; Όλοι κλαίνε εδώ γιατί δεν αντέχουν κι όσοι περίμεναν ότι θα μπορούσαν να σκεπάσουν κάποιες τρύπες έπεσαν έξω. Πραγματικά είμαστε σε αδιέξοδο…»
ΑΛΛΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ…
Η πλειοψηφία των ξένων που παραθερίζει στο Ρέθυμνο, μάλλον ήρθε για… περίπατο. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα το βράδυ στην πόλη, που οι δρόμοι «είναι τίγκα από κόσμο, αλλά τα μαγαζιά είναι άδεια». Και όσα έχουν θαμώνες αυτοί είναι ντόπιοι που συνηθίζουν κάθε καλοκαίρι τις νύκτες να βρίσκονται σε καφέ. Όμως και οι εγχώριοι μειώθηκαν σημαντικά γιατί πλέον «ο κλοιός των δυσκολιών έχει σφίξει επικίνδυνα στο λαιμό τους» και μετρούν και το λεπτό του ευρώ!
«Μας έχουν ζαλίσει ότι βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και του Ρεθύμνου, είναι ο τουρισμός», επισημαίνει ο κ. Κουκουβάγιας, «αλλά αυτή δεν είναι βιομηχανία, είναι βιοτεχνία. Οι άνθρωποι με τους φόρους που καλούνται να πληρώνουν τον ένα μετά τον άλλο, ειλικρινά βρίσκονται στον γκρεμό, και όσοι στους καιρούς της τουριστικής κορύφωσης δεν έχουν κλείσει ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο και να ξενιτευτούν».
Για να διαπιστώσει, όμως, η ίδια την θλιβερή κατάσταση στην αγορά, ο κ. Κουκουβάγιας καλεί την κυρία Κεφαλογιάννη να «έλθει στην παλιά της εκλογική περιφέρεια για να δει και να ακούσει από κοντά από τους ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν την πραγματική εικόνα. Μην σας λένε παραμύθια οι παρατρεχάμενοί σας και σας τα φέρνουν όλα ωραία», σημειώνει απευθυνόμενος στην υπουργό.
«Έχει έλθει κόσμος», συμπληρώνει «αλλά ήλθε η φτωχολογιά και εδώ συμβαίνει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Κάντε και μια βόλτα στη λαϊκή και θα τους δείτε να ψωνίζουν από τα τελευταία και όσα είναι σε απίστευτα χαμηλές τιμές και θα κάνουν και παζάρια! Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Βλέπουμε, δυστυχώς, ότι δεν θα μας σώσουν οι ξένοι αυτής της οικονομικής στάθμης…»
ΜΙΑ… ΣΑΛΑΤΑ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ
Ο επαγγελματίας της παλιάς πόλης, αναφέρεται σε δεκάδες περιστατικά με πελάτες από την Ευρώπη από τους οποίους θα πάρει «παραγγελία μια σαλάτα κι ένα τζατζίκι για δυο άτομα» ή «έξι άτομα σε δυο τραπέζια θα πληρώσουν λογαριασμό 28 με 30 ευρώ». Θεωρεί, λοιπόν, ότι «οι Έλληνες ήταν εκείνοι που έκαναν τη μεγάλη διαφορά», όμως και αυτοί χάθηκαν γιατί τους «κατάπιαν» τα αδιέξοδα που τους οδήγησαν οι πολιτικές και η ακραία λιτότητα που για χρόνια τους έχει επιβληθεί και δεν λέει να εκλείψει.
«Πιστέψαμε πάλι ότι φέτος», καταλήγει ο κ. Κουκουβάγιας, «θα βγάλουμε μερικά από τα σπασμένα, όμως δεν ήταν έτσι. Μας κυνηγούν όλοι από εφορίες, ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες, ιδιοκτήτες, όλοι πέσανε πάνω μας για να πάρουν ότι μπορούν και από αυτά που δεν έχουμε! Φανταστείτε ότι έρχονται τα μπατιράκια του τουρισμού, διαβάζουν τις τιμές στο κατάλογο και ο ελληνικός καφές του ενός ευρώ τους φαίνεται ακριβός και φεύγουν. Επομένως, δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά το ζήτημα είναι πανευρωπαϊκό. Τέτοιο τουρισμό δεν τον θέλουμε και αυτό θα σας το πουν και όλοι οι επαγγελματίες. Ποια βαριά βιομηχανία; Ούτε βιοτεχνία δεν είναι για την οικονομία του τόπου!»
"Ποια βαριά βιομηχανία; Ούτε βιοτεχνία δεν είναι ο τουρισμός!"
Ένας από τους γραφικούς δρόμους της παλιάς πόλης
"Ποια βαριά βιομηχανία; Ούτε βιοτεχνία δεν είναι ο τουρισμός!"
O Γρηγόρης Κουκουβάγιας: «Έχουν έρθει ξένοι αλλά τα πορτοφόλια τους είναι άδεια»
"Ποια βαριά βιομηχανία; Ούτε βιοτεχνία δεν είναι ο τουρισμός!"
Το οινομαγειρείο «2 Ρ», ένα από τα λίγα παραδοσιακά μαγαζιά με κουλτούρα στην ιστορική πόλη
"Ποια βαριά βιομηχανία; Ούτε βιοτεχνία δεν είναι ο τουρισμός!"
Εικόνα στενού έχοντας στο βάθος τα τείχη του ενετικού φρουρίου της Φορτέτζας
"Ποια βαριά βιομηχανία; Ούτε βιοτεχνία δεν είναι ο τουρισμός!"
Τμήμα της πλατείας της Σωχώρας, όπου αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται έργα ανάπλασης