MENU

Σταμναγκάθι: Ένα μυστικό από την Κρήτη για ευζωία και μακροζωία


Το σταμναγκάθι, ή "κιχώριον το ακανθώδες", είναι μια άγρια ποικιλία ραδικιού.
 Πρόκειται για πολυετές φυτό 20-40 εκατοστών, πολύκλαδο με διακλαδώσεις ακανθωτές. Εκτός από την Κρήτη, που διαχρονικά το αξιοποιεί στην τοπική της διατροφή, το σταμναγκάθι είναι αυτοφυές και στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο αλλά και τις Κυκλάδες.
Τα οδοντωτά φύλλα του σταμναγκαθιού, περιέχουν μία γλυκόπικρη  ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες. Από την αρχαιότητα είναι γνωστό 
 για τις αντιρευματικές και αντισηπτικές του ιδιότητες και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα κρυμμένα μυστικά των Κρητικών για ευζωία και μακροζωία.


Το σταμναγκάθι είναι  πλούσιο σε βιταμίνες  E και C, Ωμέγα-3 λιπαρά και σε λινολεικό οξύ, το απαραίτητο λιπαρό που διώχνει το λίπος που συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Επίσης έχει υψηλή  συγκέντρωση σε ασβέστιο και σίδηρο. Η λαϊκή κρητική θεραπευτική χρησιμοποιεί τα αφεψήματα των φύλλων του σταμναγκαθιού σαν φάρμακο ευστόμαχο και διεγερτικό των γαστρικών εκκρίσεων. Η κατανάλωσή του επιδρά αποτελεσματικά στην αποτοξίνωση του ήπατος και της σπλήνας και την μείωση του σακχάρου του αίματος.
Καλλιέργεια σταμναγκαθιού
Τα τελευταία χρόνια που έγινε μόδα το σταμναγκάθι,  έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλών ειδών σταμναγκάθια στις λαϊκές αγορές των μεγάλων πόλεων και στα μεγάλα super-market. Τα περισσότερα από αυτά όμως, δεν έχουν σχέση με το γνήσιο και από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό σταμναγκάθι. Το γνήσιο σταμναγκάθι  έχει πικρή γεύση, σταμναγκάθι που δεν έχει πικρή γεύση είτε ωμό είτε μαγειρεμένο δεν είναι σταμναγκάθι, και αν είναι δεν είναι το άγριο. Επίσης το σταμναγκάθι έχει πολύ σγουρά φύλλα τα οποία θυμίζουν λάμα πριονιού. Αλλος ένας τρόπος για καταλάβετε αν είναι γνήσιο σταμναγκάθι κάποιο είναι η τιμή του. Σταμναγκάθι που πουλιέται λιγότερο από 7 € το κιλό δεν είναι σταμναγκάθι και αν είναι δεν είναι καλής ποιότητας.
Πώς τρώγεται: Ωμό σαν σαλάτα με λάδι, λεμόνι ή ξύδι,αλάτι και παξιμάδια. Βραστό με πατάτες.

Σταμναγκάθι λοιπόν,  μία εναλλακτική πρόταση στην υγιεινή διατροφή!