MENU

Η μάχη του Stalingrad: 17/07/1942

Η μεγαλύτερη μάχη του 2ου Παγκόσμιου πόλεμου: Η μάχη του Stalingrad (17/07/1942). Ήταν η μάχη για την πολύ μεγάλη στρατιγικής και πολιτικής σημασίας πόλη του Stalingrad.



 Άρχισε στις 17/07/1942, πριν από 72 χρόνια. Ο "κόκκινος στρατός" στάθηκε ενάντια στον τότε πανίσχυρο γερμανικό στατό, προκειμένου να διατηρήσουν την κυριαρχία της πόλης του Stalingrad.




Οι πρώτες συμπλοκές άρχισαν στις 16 Ιουλίου 1942, και στις 17 Ιουλίου, μονάδες της Wehrmacht εξαπέλησαν μία τεράστια επίθεση ενάντια στις σοβιετικές αμυντικές γραμμές. Σε μόλις 7 μήνες συνεχόμενης μάχης, είχαν χαθεί πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές, και ήταν μία από τις πιο φονικές μάχες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πόλη, εκτός από κέντρο της σοβιετικής βιομηχανίας ήταν επίσης και σύμβολο της πολιτικής σταθερότητας του Στάλιν. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο ο Χίτλερ επέμενε στην κατάληψη της πόλης από τις γερμανικές δυνάμεις στην εκστρατεία του 1942. Όλες οι δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας είχαν συγκεντρωθεί στις ακτές του Βόλγα, υπό τον Generalfeldmarschall Friedrich Paulus (Αρχιστράτηγο Φριεντριτς Παουλους), ο οποίος είχε στην διαθεσή του 13 τάγματα πεζικού, υποστιριζόμενα από 700 τεθωρακισμένα, 1200 αεροπλάνα, και πάνω από 10000 πυροβολικά.

Ο λόχος υπεράσπισης της πόλης, η οποία δημιουργήθηκε και διοικήθηκε από τον Semion Tymoshenko (Συμεών Τιμοσενκο), εκτός από το γεγονός ότι αποτελούταν από νεοσύλεκτους, είχε μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό. 

Ωστόσο, η ανδρεία και η αξιοπρέπεια των στρατιωτών της E.Σ.Σ.Δ. δεν επέτρεψε στις γερμανικές δυνάμεις την κατάληψη της πόλης. Μετά από μήνες σκληρών συγκρούσεων, μία επιτυχιμένη αντεπίθεση των σοβιετικών δυνάμεων συνέτριψε τις γερμανικές δυνάμεις με απώλειες από τις οποίες δεν μπόρεσαν στην συνέχεια του πολέμου να ξεπεράσουν.