MENU

Ανεξάρτητη Σκωτία σημαίνει μη-πυρηνική Βρετανία!

Το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου στη Σκωτία για ανεξαρτησία από τη Βρετανία αν κερδηθεί από τους αυτονομιστές θα επιφέρει..
θανάσιμο πλήγμα στις πυρηνικές δυνατότητες της Βρετανίας. Θα είναι πρακτικά αδύνατο η Βρετανία να μεταφέρει ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις εκτός Σκωτίας.
Τα βρετανικά υποβρύχια που μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους Trident και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του βρετανικού συστήματος πυρηνικής αποτροπής, έχουν τη βάση τους στο Gare Loch, περίπου 40 χλμ βορειοδυτικά της Γλασκώβης. Η βάση Faslane βρίσκεται εν μέσω ορεινών όγκων που αποτελούν φυσική κάλυψη και παρέχουν προστασία, αλλά … είναι στη Σκωτία όπου οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είπαν ότι θέλουν να φύγει, μέχρι το 2020, η βάση των τεσσάρων πυρηνικών υποβρυχίων Vanguard που μεταφέρουν τους πυρηνικούς πυραύλους Trident.
Απλώς δηλαδή ζητούν από το Λονδίνο να ξοδέψει ίσως και 15 δις δολλάρια για να μεταφέρει τη βάση σε βρετανικό έδαφος.
Trident_II_missile
Σε μία περίοδο με τρομερές οικονομικές δυσκολίες, θα τεθεί αμέσως το ερώτημα αν η Βρετανία χρειάζεται να έχει δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής και αν χρειάζεται αυτά τα πυρηνικά υποβρύχια (άρα και αν δικαιολογείται το ποσό μετεγκατάστασης της βάσης τους). Εκτός και αν το δώσουν οι ΗΠΑ που προφανώς θέλουν τη Βρετανία στο πυρηνικό κλαμπ και φοβούνται μήπως κλονιστεί και το ΝΑΤΟ από υποβάθμιση της βρετανικής ισχύος.
Ο Σκωτσέζος πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, George Robertson, σχολίασε τον Απρίλιο την πιθανότητα η Βρετανία να μην μπορέσει να στηρίζει την πυρηνική της δυνατότητα λέγοντας ότι «απλώς οι δυνάμεις του σκότους θα το λατρέψουν» χωρίς όμως να προσδιορίζει τις δυνάμεις του σκότους, αν σε αυτούς περιλαμβάνει ξένα κράτη ή και τους Σκωτσέζους υπέρ της ανεξαρτησίας