Τι είναι το ιπποφαές που κέρασε η Μέρκελ τον Σαμαρά;

Αν και κάποιοι δυσκολεύονται ακόμα και να το προφέρουν, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα..
γνωστό είδος για τους λάτρης της υγιεινής διατροφής.

Το ιπποφαές, που κέρασε η Μέρκελ τον Σαμαρά είναι ένα φυτό που κρύβει πολλά οφέλη αλλά και παγίδες. Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο θάμνο που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών. Έχει πυκνά και ακανθώδη φύλλα. Είναι δίοικο φυτό με ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά.

Το αρσενικό παράγει καφέ άνθη και τα θηλυκά παράγουν πορτοκαλοκίτρινους σαρκώδεις καρπούς μαλακούς, χυμώδεις και πλούσιους σε έλαια. Σύμφωνα με τους γιατρούς πρόκειται για δυναμίτη ενέργειας και αποτελεί εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες.
Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν «δυναμίτη ενέργειας» καθώς έχει υψηλή θρεπτική αξία και ανθεκτικότητα.

Οι αναφορές στις θεραπευτικές ιδιότητες του θάμνου συναντώνται σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά και του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. 

Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού, ανάρρωναν πιο γρήγορα ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό.

Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις «ίππος» και «φαές», το ουδέτερο του «φαής<φάος» (φως, λάμψη) και μεταφράζεται σε λαμπερό άλογο.

Ο καρπός περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες C,A,B1, B2, B6, B9, E, K, P, F) καθώς επίσης και σε φωσφορικά ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος και νάτριο. Μεταξύ άλλων, βοηθάει στη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης, ως αντιοξειδωτικό και ως αποχρεμπτικό.

Ακόμα, χρησιμοποιείται στη θεραπεία γαστρεντερικού έλκους, GERD, στομαχικών διαταραχών, δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το έλαιο, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην προσπάθεια μείωσης βάρους.

Το «σκληροτράχηλο» φυτό καλλιεργείται στην Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Κοζάνη, τη Λαμία, την Κατερίνη, την Κρήτη, το Άργος, και τη Ροδόπη.