MENU

Μάκης vs Γαλακτοβιομήχανων, λιανέμπορων και κτηνοτρόφων… Μια τρύπα στο νερό… Το γάλα στα ύψη… Κυβέρνηση ψεύδους

Είναι που με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση θα έπεφτε η τιμή του γάλακτος. Έξαλλους φέρεται να..
έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος γαλακτοβιομηχάνους, λιανεμπόρους και κτηνοτρόφους με την απόφασή του να ανακινήσει για μία ακόμη φορά το θέμα των τιμών του γάλακτος – ότι δηλαδή είναι αδικαιολόγητα υψηλές. Και τούτο περίπου 6 μήνες μετά το πολυθρύλητο πολυνομοσχέδιο που απείλησε την κυβερνητική συνοχή.
Παρά τις ευγενικές συναντήσεις και φιλοφρονήσεις οι επιχειρηματίες αν και εξήγησαν – ο καθένας από τη δική του πλευρά – τι ακριβώς συμβαίνει στον πολύπαθο κλάδο της γαλακτοκομίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» πνέουν μένεα διότι παρότι, κατά την άποψή τους, υπάρχει μία ευρύτατη γκάμα τιμών στην αγορά, ωστόσο στοχοποιούνται για ακόμη μία φορά για το θέμα της ακρίβειας.
Οπως έλεγε χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς, «εφέτος, το 2014, για πρώτη φορά η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ίσως πέσει και κάτω από τους 600.000 τόνους και αντί να καθήσουμε να συζητήσουμε τι συμβαίνει και πώς θα αντιστραφεί η τάση συρρίκνωσης της παραγωγής, συζητούμε για ακόμη μία για τις τιμές, τη στιγμή που η χαμηλότερη τιμή του γάλακτος είναι κάτω από ένα ευρώ το λίτρο».
Παρόμοια θέση εκφράζουν και πηγές του λιανεμπορίου, οι οποίες αδυνατούν να ερμηνεύσουν το «ξέσπασμα», όπως έλεγαν, του κ. Γιακουμάτου για το παστεριωμένο γάλα. Και ορισμένοι που γνωρίζουν καλά τα όσα συμβαίνουν στο «παρασκήνιο» του κλάδου σημείωναν ότι ενδεχόμενη πίεση από την πλευρά του υφυπουργού Ανάπτυξης για νέα μείωση τιμών θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τιμών παραγωγού. Κάτι το οποίο παρατηρήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όταν οι κτηνοτρόφοι με πρόσχημα την επιμήκυνση της ζωής του προϊόντος κατά δύο ημέρες έχασαν περί τα 4 λεπτά στο λίτρο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός – πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα – ότι αμέσως μετά δημιουργήθηκε το πρώτο κτηνοτροφικό κόμμα στη χώρα μας, το οποίο στις ευρωεκλογές απέσπασε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στους κτηνοτροφικούς νομούς της χώρας.
Βέβαια, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Γιακουμάτος έχει συνομιλήσει με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων από το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία στους οποίους μετέφερε την επιθυμία του για μείωση των λιανικών τιμών του παστεριωμένου γάλακτος και απ” όλους σχεδόν έλαβε πανομοιότυπες απαντήσεις, ότι δηλαδή δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού υπάρχει μία ευρύτατη γκάμα τιμών που αρχίζει από χαμηλότερα του ενός ευρώ το λίτρο και φτάνει σε επίπεδα άνω των δύο ευρώ. Οι επιλογές, λένε, για τον καταναλωτή είναι πολλές. Στην επιμονή του υπουργού για ολιγόμηνη μείωση των τιμών της τάξεως του 5% απέσπασε από τους συνομιλητές του μία γενικόλογη θετική απάντηση.
Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζει να προκαλέσει και μία συνάντηση με επιχειρηματίες των δύο κλάδων προκειμένου να συνομολογήσει μία «συμφωνία κυρίων». Ωστόσο όμως δεδομένου ότι τα χρηματοικονομικά μεγέθη τόσο του λιανεμπορίου όσο και κυρίως της γαλακτοβιομηχανίας είναι αμφίβολο, έλεγαν οι ίδιες πηγές, αν τους επιτρέπουν τέτοιες «παρεκκλίσεις».