Η μυστηριώδης γυναίκα που "υπνωτίζει"τα παιδιά στο YouTube!

Ice Bucket Challenge, σκυλάκια και γατούλες σε χαριτωμένες και ασυνήθιστες δραστηριότητες..
Peppa το γουρουνάκι*: βίντεο που συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες θεάσεις στο YouTube. Η προσέλκυση θεατών σε μια τέτοια πλατφόρμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν υπάρχει μια σίγουρη συνταγή επιτυχίας. Πολλά βίντεο που δείχνουν πως έχουν ισχυρή δυναμική πηγαίνουν «άπατα», ενώ άλλα που φαίνονται εντελώς «εκτός τόπου και χρόνου» και «άκυρα» στην καθομιλουμένη, γίνονται δημοφιλή.
Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και τα βίντεο μιας μυστηριώδους χρήστριας με username DisneyCollector. Η επιτυχία που σημειώνουν τον τελευταίο καιρό, και η οποία μεταφράζεται σε συνολικά 2.8 δισεκατομμύρια views (!), έχει προκαλέσει την απορία όσων ασχολούνται με το μέσο. Την εβδομάδα που μας πέρασε, ένα από αυτά συγκέντρωσε τις περισσότερες θεάσεις, στην κατηγορία των βίντεο που ανήκουν σε σειρές με κοινό θέμα 


Η DisneyCollector ανεβάζει βίντεο στα οποία κάνει επίδειξη χρήσης διαφόρων παιχνιδιών και άλλων ειδών που απευθύνονται σε παιδιά. Δεν βλέπουμε το πρόσωπό της, παρά ακούμε μόνο τη φωνή της να περιγράφει το περιεχόμενο των παιχνιδιών και τι μπορεί να κάνει κάποιος με αυτό.


Τα βίντεο δεν περιέχουν ιδιαίτερη δράση. Η επίδειξη περιορίζεται στη βασική χρήση των παιχνιδιών, χωρίς να επιστρατεύονται εντυπωσιακές ή ανατρεπτικές ιδέες. Οι πιο «προχωρημένες» προτάσεις είναι οι “guest” εμφανίσεις άλλων παιχνιδιών. Η DisneyCollector με το εξεζητημένο μανικιούρ και τα κοσμήματα στα χέρια, παίζει στην συνέχεια με τα παιχνίδια, όπως θα μπορούσε να παίξει και ένα παιδί.


Αυτά λοιπόν τα απλοϊκά βίντεο έχουν τόση απήχηση στα παιδιά εντός αλλά και εκτός Η.Π.Α., που έχουν αφήσει σε αμηχανία γονείς και ειδικούς των media. Οι γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους τα παρακολουθούν με απόλυτη προσήλωση ξανά και ξανά. Σε έναν παραλληλισμό των αριθμών με την πραγματικότητα, θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι σαν όλα τα παιδιά στις Η.Π.Α. κάτω των 5 ετών, να έχουν δει τα βίντεο της DisneyCollector τέσσερις φορές!


Πώς στο καλό αυτή η μυστηριώδης γυναίκα κατάφερε να σημειώνει τέτοια νούμερα; Η ήρεμη φωνή της, το ασυνήθιστο κόνσεπτ και το μυστήριο που την περιβάλλει μέχρι τώρα, θα μπορούσαν να της προσάψουν και τον χαρακτηρισμό τού “creep” – του «φρικιού», ελληνιστί. Είναι όμως έτσι ή «όσα δε φτάνει η αλεπού (οι σκεπτικιστές, δηλαδή) τα κάνει κρεμαστάρια»;


Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα βίντεο τής DisneyCollector έχουν τέτοια απήχηση. Η έκπληξη μάλλον προκύπτει περισσότερο από την αμηχανία που προκαλεί η διαπίστωση πως, μερικές φορές, για να προσεγγίσεις κοινό και ειδικά παιδιά, δεν χρειάζονται διαφημιστικά τρικ, παρά απλότητα, ρεαλισμός και ειλικρίνεια.


Μια δημοσιογράφος του New York Times Magazine ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την ταυτότητα της DisneyCollector. Πριν από μερικούς μήνες, προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο, επικοινώνησε με την Melissa Lima, μια 21χρονη Βραζιλιάνα μετανάστρια, που της είπε ότι πριν το YouTube της χαρίσει απρόσμενη επιτυχία και της δώσει την ευκαιρία να βιοπορίζεται αποκλειστικά από τις διαφημίσεις που προβάλλονται μαζί με τα βίντεό της, ήταν σερβιτόρα και babysitter. Όταν όμως η δημοσιογράφος τη ρώτησε ποιο πιστεύει πως είναι το «κλειδί» της επιτυχίας της, εκείνη δεν της απάντησε και σταμάτησε την επικοινωνία. Έτσι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της ταυτότητας της DisneyCollector.


Στο μεταξύ, το άνοιγμα πακέτων και η επίδειξη των προϊόντων που περιέχουν, έχει γίνει όχι μόνο μόδα αλλά και ειδική κατηγορία βίντεο στο YouTube. Φαίνεται πως βλέποντας τέτοια βίντεο, ενεργοποιούνται τα συγκινησιακά μας αντανακλαστικά, καθώς ανακαλούμε την αίσθηση προσμονής και ενθουσιασμού που έχουμε όταν πιάνουμε στα χέρια μας οτιδήποτε καινούργιο. Επιπλέον, όταν πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε, το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα βίντεο μας προσφέρουν μια πρόσθετη εικόνα –έστω από την «κλειδαρότρυπα» – για το πώς είναι πραγματικά να έχεις στην κατοχή σου τέτοια αντικείμενα, αφού οι διαφημιστικές καμπάνιες κινούνται περισσότερο στη φιλοσοφία της φαντασίωσης και της εξιδανίκευσης.


Πάντως αν έχετε παιδιά, δοκιμάστε να τους δείξετε τα βίντεο της DisneyCollector, που λέγεται ότι διαθέτουν χαλαρωτικές ιδιότητες. Αν «κολλήσουν», θα μπορέσετε να απολαύσετε μερικές στιγμές ηρεμίας, την στιγμή που τα παιδιά σας θα παρακολουθούν κάτι κατάλληλο για την ηλικία τους.


*Για όσους δεν έχουν παιδιά και δεν γνωρίζουν, η Peppa το γουρουνάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές καρτούν, που λατρεύουν τα παιδιά.

pathfinder