MENU

Πάνε να φορτώσουν την τραγωδία με τον όλμο στους νεκρούς; Σενάριο «ανθρώπινου λάθους»

Το 13ο ήταν το μοιραίο βλήμα που έριξε η συγκεκριμένη ομάδα που χειριζόταν τον όλμο των 81 χιλιοστών. Και όσο και αν μια σοβαρή έρευνα δεν..
 λαμβάνει υπόψιν τις προλήψεις το ότι είχαν προηγηθεί πολλές βολές από τον ίδιο χειριστή αλλά – κυρίως – το ότι δίπλα τους άλλες εκπαιδευομενες ομάδες έριχναν αντίστοιχες βολές η κάθε μια, σχεδόν ταυτόχρονα όπως λέει η εμπειρία, δίνει την ευκαιρία σε  αρκετούς ειδήμονες και μη να αρχίσουν να συνθέτουν ένα “βολικό” πιθανό σενάριο με βάσει τα έτσι κι αλλιώς ελλειπή στοιχεία που κυκλοφορούν καθώς επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί καμία  εκδοχή βάση στοιχείων.
Ποιο είναι το “βολικό” σενάριο σ΄ αυτές τις τραγικές περιπτώσεις; Το “ανθρώπινο λάθος” ή για να το πούμε πιο ωμά “χρεώνονται” οι νεκροί την τραγωδία και η υπόθεση κλείνει.
Να εξεταστούν όλα τα σενάρια,όλες οι εκδοχές. Αλλά ας μην ζήσουμε πάλι την ίδια ιστορία.
Τι λέει αυτό το υποθετικό σενάριο; Ότι πιθανώς το τραγικό δυστύχημα να προήλθε από συνδυασμό ανθρώπινου λάθους και αστοχίας υλικού. Και όσοι το υποστηρίζουν λένε ότι πιθανώς μέσα στις συνεχείς και ταχείες βολές (δικές του και άλλων στοιχείων) που είναι και ένα από τα αντικείμενα της άσκησης /εκπαίδευσης, ο χειριστής να μην άκουσε και κατάλαβε ότι το 12ο βλήμα του δεν έφυγε και – με την κεκτημένη ταχύτητα, στρες »πεδίου μάχης» και ελλιπούς επίβλεψης ( για τον ίδιο λόγο) – έσπευσε να έβαλε το 13ο βλήμα με το οποίο άρχιζε και τις »κανονικές» βολές, καθώς οι πρώτες 12 ρίχνονται για να ρυθμιστεί η σωστή ποσότητα πυρίτιδας κλπ. Πιθανώς το 12ο βλήμα είτε δεν πυροδοτήθηκε καθόλου είτε η πυρίτιδά του από κάποιο λόγο – κακή αποθήκευση, κακή ποιότητα, κλπ- έκανε ατελή/μικρή καύση (είναι δυνατόν , λένε οι ειδικοί).Τότε , λένε όσοι εξετάζουν και αυτό το ενδεχόμενο, η τοποθέτηση/ρίψη μέσα στον σωλήνα του 13ου βλήματος να προκάλεσε την έκρηξη του, (όπως και/ ή  του υπάρχοντος 12ου) μέσα στον σωλήνα.
Βεβαίως, σπεύδουν να προσθέσουν, από μόνη της η τοποθέτηση/ρίψη του βλήματος δεν αρκεί με τίποτα για να προκαλέσει ΄πυροδότηση ή έκρηξη βλήματος.Οι δικλείδες ασφαλείας είναι διπλές εκ κατασκευής!
Οπότε; Εδώ έρχεται να κολλήσει στο ενδεχόμενο αυτό, η εξής εκδοχή: Κατά τραγική σύμπτωση στο αθέλητο ανθρώπινο λάθος να προστέθηκε σωρρευτικά  και η αστοχία υλικού, δηλαδή ένας εκ των πυροσωλήνων του (12ου ή του 13ου) βλήματος να ήταν σε μεγάλο βαθμό κακής ποιότητας, δηλαδή ελαττωματικός. Και μάλιστα, λένε,να υπήρχε αστοχία υλικού όχι σε ένα σημείο αλλά σε όλο το σύστημα ασφαλειών…
Η βιβλιογραφία
Μα είναι δυνατόν να έχουν συμβεί όλα αυτά μαζί, θα ρωτήσει κάποιος ευλόγως. Ναι, θεωρητικά μπορεί να συμβεί, έστω και αν μιλάμε για »ένα στο εκατομμύριο» ή »ένα στο δισεκατομμύριο». Πάντως ατύχημα από τοποθέτηση του επόμενού βλήματος χωρίς να έχει φύγει το προηγούμενο, υπάρχει στην βιβλιογραφία- έστω και αν ήταν σε άλλη μορφή όλμου που »επέτρεπε», υπό προϋποθέσεις,  έκρηξη, όπως και έγινε.
Η εκδοχή αυτή σε συνάρτηση με το δυστύχημα με τους Ελληνες πεζοναύτες, σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο έχει συζητηθεί από ειδικούς της ΠΥΡΚΑΛ, οι οποίοι βέβαια ξεκαθάρισαν ότι το σενάριο είναι καθαρά θεωρητικό διότι δεν έχουν , όπως ειπώθηκε καθαρά, κανένα στοιχείο από την ερεύνα ούτε από το ΓΕΣ. Βεβαίως και στρατιωτικοί δεν αποκλείουν το θεωρητικό αυτό ενδεχόμενο – πάντα με τους περιορισμούς που προαναφέραμε, δηλαδή ως σπανιότατο θεωρητικό ενδεχόμενο.
»Σκέτη» αστοχία υλικού;
Τι άλλο όμως μπορεί να έχει συμβεί; Αρκετοί στο στράτευμα - χωρίς να δίνουν στοιχεία ( ίσως και γιατί δεν τα έχουν όλα…) αφήνουν να πλανάται ως πιθανότερο το ενδεχόμενο της αστοχίας υλικού. Σημαντική επ αυτού θα είναι η μαρτυρία του επιζώντα υπολοχαγού ο ποίος εξ όσων γνωρίζουμε όμως δεν έχει ακόμα μιλήσει επισήμως και πλήρως ( ολοκληρωμένη κατάθεση)- μόνο με τον Υπουργό Αμυνας κ Αβραμόπουλο μίλησε τηλεφωνικά για ευχές και πιθανότατα με την ηγεσία του ΓΕΣ. Ήδη από την Πέμπτη  συνεχίζει την ανάρρωσή του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, εξερχόμενος του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.
Δέσμευση παρτίδας
Το ΓΕΣ έχει δεσμεύσει από το πρωί της Πέμπης όλη την παρτίδα τόσο των βλημάτων όλμου – πιθανώς δε από σήμερα και της παρτίδας των σωλήνων εκτόξευσης 81 χιλ.. Με δυό λόγια  ολόκληρη η παρτίδα των όλμων και των σωλήνων εκτόξευσης  αποσύρονται και όλα τα στοιχεία θα ελεγχθούν για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους. Τα βλήματα είχαν κατασκευαστεί τον Οκτώβριο του 1984. Από την παρτίδα αυτή δεν υπήρχαν πολλές αφλογιστίες, που να καθιστούν αιτία δέσμευσης της μερίδας, μας ειπώθηκε από το ΓΕΣ όπως και ότι  από τον οπτικό έλεγχο που προηγήθηκε των βολών δεν παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις, εφιδρώσεις ή ρωγμές.
ΠΗΓΗ www.onalert.gr