MENU

Η Ρωσία προετοιμάζεται για κραχ δολαρίου και ευρώ

Η Ρωσία ξαφνικά ενεργοποίησε την αγορά του χρυσού στην παγκόσμια αγορά και μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες αύξησε..
σε σημαντικό βαθμό τον χρυσό ως συστατικό των αποθεμάτων της σε χρυσάφι και συνάλλαγμα.
 Για το γεγονός αυτό, με αναφορά στα στοιχεία των ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει η γιαπωνέζικη επιχειρηματική έκδοση NIKKEI.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου, στο τέλος Αυγούστου ο συνολικός όγκος του αποθέματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε χρυσάφι αποτελούσε 1112,5 τόνους και ο δείκτης αυτός υπερβαίνει κατά 77 τόνους τους δείκτες του Ιανουαρίου. Από τους όγκους του χρυσού η Ρωσία ήδη έχει ξεπεράσει την Κίνα (1054 τόνους) και την Ελβετία (1040 τόνους). Ταυτόχρονα, το μερίδιο του πολύτιμου μετάλλου στα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσαφιού της χώρας αυξήθηκε από τα 8,3% στα 9,8%.

Σήμερα ως προς τον όγκο αποθέματος σε χρυσό η Ρωσία μειονεκτεί απέναντι στις ΗΠΑ (8100 τόνους), τη Γερμανία (3300 τόνους), την Ιταλία (2450 τόνους) και τη Γαλλία (2435 τόνους).

Σύμφωνα μα τα στοιχεία μιας άλλης έκδοσης, της γερμανικής εφημερίδας DieWelt, με την αγορά χρυσού η Ρωσία ασχολείται εδώ και μερικά χρόνια, αρχίζοντας από την κρίση του 2008. Και μάλιστα το κάνει χωρίς να διαδίδει το γεγονός.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί μία τόσο γρήγορη αύξηση του ρωσικού αποθέματος χρυσού, αναρωτιέται η ρωσική ηλεκτρονική εφημερίδα Utro.ru.

Τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους τα κράτη συσσώρευαν το χρυσό την παραμονή των μεγάλων πολέμων. Όμως σήμερα είναι αρκετά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει έναν σοβαρό πόλεμο. Μάλλον, εάν πρόκειται για κάποια αντίσταση, πρόκειται για μια αντίσταση όχι του πολεμικού, αλλά του οικονομικού ή και γεωπολιτικού χαρακτήρα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με το ότι η Ρωσία έφτασε στους μεγαλύτερους δείκτες αγοράς χρυσού τους τελευταίους μήνες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με την απότομη αύξηση της έντασης που σχετίζεται με τα ουκρανικά γεγονότα και τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν ενάντια στη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, σε μεγάλους όγκους το χρυσάφι δεν έχει αρκετή ρευστότητα και δεν είναι σκόπιμο να το χρησιμοποιήσει ως ένα βοηθητικό απόθεμα σε συνθήκες κυρώσεων και εμπάργκο. Η πώληση αρκετά μεγάλων ή και λιγότερο σημαντικών όγκων του πολύτιμου αυτού μετάλλου από το ένα ή το άλλο κράτος αμέσως επηρεάζει την αγορά και οδηγεί στη μείωση της τιμής.

Με τον τρόπο αυτό, εάν στις συνθήκες των εξωτερικών περιορισμών στους υπολογισμούς η χώρα αναγκάζεται να προσφεύγει σε πληρωμές με χρυσό, τότε η αξία του αρχίζει να μειώνεται πολύ γρήγορα. Ως αποτέλεσμα σε περισσότερες περιπτώσεις η αξία της πώλησης του χρυσού θα είναι μικρότερη από την αξία της αγοράς του, δηλαδή θα προκύψουν άμεσες ζημιές.

Πέραν τούτου, η Ρωσία άρχισε να ασχολείται με την ενεργή αγορά χρυσού πολύ νωρίτερα από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, και τα γεγονότα στην Ουκρανία και η εισαγωγή των κυρώσεων μόνο επιτάχυνε την ήδη υπάρχουσα διαδικασία. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι βασικοί λόγοι "της διάβασης προς το χρυσό" βρίσκονται πολύ πιο βαθιά και, κατά πάσα πιθανότητα, έχουν άλλη φύση.

Υπενθυμίζουμε ότι το 70% των αποθεμάτων της Ρωσίας σε συνάλλαγμα και σε χρυσό αποτελούνται από δολάρια και ευρώ. Συνεπώς, αυξάνοντας το μερίδιο του χρυσού στο συνολικό όγκο των αποθεμάτων η Τράπεζα της Ρωσίας μειώνει το μερίδιο του αμερικανικού δολαρίου και του ενιαίου ευρωπαϊκού συναλλάγματος. Τα ίδια πράγματα εδώ και αρκετά χρόνια κάνει και η Κίνα που έχει τα μεγαλύτερα στον κόσμο αποθέματα σε δολάρια.

Η μοναδική εξήγηση τέτοιου είδους ενεργειών μπορεί να είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης τουλάχιστον δύο μεγαλύτερων στον κόσμο κρατών προς το αμερικανικό συνάλλαγμα. Η μείωση του ποσοστού των δολαρίων στα αποθέματα επιτρέπει να αποδυναμωθεί η εξάρτηση των δικών των οικονομιών από αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες δυτικών χωρών και, πρώτα από όλα, των ΗΠΑ. Εδώ και μερικά χρόνια οι οικονομολόγοι διάφορων χωρών ανησυχούν για τα προβλήματα χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι βασική αιτία της αντικατάστασης του δολαρίου και του ευρώ (σε μικρότερο βαθμό) με το χρυσάφι στα ρωσικά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος επιβάλλεται κατά κύριο λόγο με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο αμερικανικό συνάλλαγμα και την έλλειψη πίστης στο μέλλον της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης των ΗΠΑ εν γένει.

Κατά πόσον είναι βάσιμες οι αμφιβολίες αυτές είναι δύσκολο να πει κανείς, γράφει η Utro.ru. Όπως και για όσο διάστημα θα υποχωρούν οι ΗΠΑ. Εν πάση περιπτώσει το χρυσάφι δεν θα είναι περιττό σε περίπτωση κάποιων παγκοσμίων ταραχών. Όμως δεν είναι δυνατό να αποκλείσει κανείς ολοκληρωτικά την έλευση των αλλαγών αυτών σε σύγχρονες συνθήκες, καταλήγει το συμπέρασμα της εφημερίδας.