MENU

Τα υπερσύγχρονα νέα ρωσικά πλοία εντυπωσίασαν στο Euronaval 2014 στο Παρίσι

Εντυπωσίασε η Ρωσία στο διεθνές ναυτικό σαλόνι Euronaval 2014 στο Παρίσι, με την εταιρία Rosoboronexport να παρουσιάζει..
τα πλέον εξελιγμένα πλοία επιφανείας και υποβρύχια, τα οποία διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του σχεδιαστικού γραφείου Almaz, Αλεξάντρ Σλιάχτενκο «πραγματικά δεν υπάρχουν σχεδιάσεις ανάλογες, σε αυτές που δημιουργούμε σήμερα. Στην έκθεση υπάρχουν πολλά ταχύπλοα σκάφη μικρού εκτοπίσματος. Πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα ενός πλοίου, τόσο πιο δύσκολη είναι η υποστήριξή του, κάτι που αφορά και τα πολεμικά. Στις μεγάλες ταχύτητες εμφανίζεται το φαινόμενο της «σανίδας του πλυσίματος», δηλαδή το πλοίο σαν να περιπίπτει σε πέτρες, κάτι που είναι δύσκολο να αντέξουν επί μακρόν τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι μηχανισμοί».
Η νέα τεχνολογία των περιπολικών Sobol
«Εμείς όμως -συνεχίζει- δημιουργήσαμε έναν μηχανοποιημένο πυθμένα με τη χρήση αεροπορικών τεχνολογιών. Το περιπολικό σκάφος μας αναχαίτισης Sobol (Νυφίτσα) διαθέτει ταχύτητα 52 κόμβων, δεν φοβάται τα κύματα και διαθέτει ισχυρό οπλισμό. Τρέχει με τεράστια ταχύτητα και σε συνθήκες κυματώδους θάλασσας κινείται σαν αυτοκίνητο σε εθνική οδό. Η ακτίνα πλεύσης είναι 700 μίλια, η αυτονομία 5 ημέρες. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό, ούτε σε Δυτικές χώρες, ούτε σε Ανατολικές, υπάρχει οτιδήποτε ανάλογο».
Και η επαναστατική κορβέτα Tiger
«Ένα άλλο καύχημά μας -συνέχισε ο Σλιάχτενκο- είναι η κορβέτα project 20382 Tiger. Αυτή αναγνωρίστηκε ως η τρίτη καλύτερη κορβέτα του 21ου αιώνα. Η Tiger είναι αναμφίβολα ένα πλοίο επαναστατικού σχεδιασμού. Διαθέτει ισχυρά και αρμονικά κατανεμημένα όπλα, πολύ άνετες συνθήκες ενδιαίτησης του πληρώματος και άριστα στοιχεία αξιοπλοΐας».
Μια ακόμη εντυπωσιακή ρωσική παρουσίαση στη Euronaval 2014 ήταν τα υποβρύχια KB Malahit, τα οποία προορίζονται για ρηχά νερά και είναι αυτοματοποιημένα στον μέγιστο βαθμό. Τον χειρισμό του υποβρυχίου μπορεί να αναλάβει μόνον ένα άτομο.
Στα 9,8 δισ. δολάρια οι πωλήσεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού το 2014
Παρά τις κυρώσεις της Δύσης και τους επιβαλλόμενους περιορισμούς στις αμυντικές εμπορικές συναλλαγές, η Ρωσία έχει πουλήσει στο εξωτερικό όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, με συμφωνίες ύψους 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2014. Οπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, Ανατόλι Πουντσούκ, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Euronaval-2014 στο Παρίσι, «σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η Ρωσία εξήγαγε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 9.8 δισ. δολαρίων». Να σημειώσουμε πως μέσα στο 2013, οι πωλήσεις ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό ανήλθαν στα 15,7 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ rbth