MENU

Τα μυστικά των Ναζί - Συσκευή Enigma [Βίντεο]

Με αφορμή την προβολή της ταινίας "The Imitation Game" που αναμένεται να κάνει μεγάλη επιτυχία από..
τον επόμενο μήνα.
Εκτός από την ατομική βόμβα, δεν υπήρχε μεγαλύτερο μυστικό στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Bletchley Park. To Bletchley Park ήταν μια αντισυμβατική μονάδα αποτελούμενη από πολίτες κυρίως και είχε στις τάξεις της τα κορυφαία μυαλά της εποχής και ίσως του 20 αιώνα όπως ο Alan Turing, και ο Tom Flowers.

Το Bletchley Park κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Έσπασε τον απαραβίαστο κώδικα των συσκευών κρυπτογράφησης των Ναζί, Enigma αλλά και της Lorenz, δίνοντας έτσι στους συμμάχους υπερπολύτιμες πληροφορίες για τις κινήσεις και τα σχέδια των Ναζί συμβάλοντας καταλυτικά στην νίκη των συμμάχων.
ο Alan Turing, και ο Tom Flowers
Το μεγαλύτερο επίτευγμα όμως του Bletchley Park και των ανθρώπων του ήταν η κατασκευή εκ του μηδενός συσκευών που η ανθρωπότητα θα γνώριζε αρκετά χρόνια αργότερα σαν υπολογιστές. Δεν ήταν ο ENIAC το 1946 ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε ποτέ. Ήταν ο Colossus το 1944 αλλά δυστυχώς για τον Alan Turing, και τον Tom Flowers, το απόρρητο του Bletchley Park κράτησε για 30 χρόνια.
Απόλυτη μυστικότητα σκέπαζε τα επιτεύγματα των ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί.
Την άνοιξη του 1946, εκδόθηκε μια διαταγή για την καταστροφή όλων των αρχείων που αφορούσαν την πιο απόρρητη επιχείρηση των Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου: Τη μονάδα αποκωδικοποίησης στο Bletchley Park.
Ο κόσμος θα μάθαινε πολλές δεκαετίες αργότερα τα απίστευτα κατορθώματα που λαμπρά μυαλά είχαν καταφέρει εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Κλείνοντας αυτήν την περιγραφή θα αναφέρω μόνο ότι ο κόσμος των υπολογιστών και ο τωρινός κόσμος του Internet προέρχεται από τις θεμελιώδεις ιδέες του Alan Turing.
H συσκευή "Enigma"
***Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Γυρίστηκε το 1999. Δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε dvd.Μόνο σε VHS.Δεν έχει παιχτεί ποτέ από τα μεγάλα δορυφορικά κανάλια όπως το History το National Geographic ή το Discovery.
Η μετάφραση του έγινε εξ ακοής και ήταν πολύ δύσκολη λόγω των πολλών τεχνικών λεπτομερειών αλλά και της ιδιαιτερότητας του ότι η ομιλία των ηλικιωμένων ανθρώπων (πρώην προσωπικό του Bletchley Park κατά τη διάρκεια του πολέμου) είναι τις περισσότερες φορές ακατάληπτη.
Μετάφραση εξ ακοής και συγχρονισμός από: disi69
Με αφορμή την προβολή της ταινίας "The Imitation Game" που αναμένεται να κάνει μεγάλη επιτυχία από τον επόμενο μήνα. Εκτός από την ατομική βόμβα, δεν υπήρχε μεγαλύτερο μυστικό στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Bletchley Park. To Bletchley Park ήταν μια αντισυμβατική μονάδα αποτελούμενη από πολίτες κυρίως και είχε στις τάξεις της τα κορυφαία μυαλά της εποχής και ίσως του 20 αιώνα όπως ο Alan Turing, και ο Tom Flowers. Το Bletchley Park κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Έσπασε τον απαραβίαστο κώδικα των συσκευών κρυπτογράφησης των Ναζί, Enigma αλλά και της Lorenz, δίνοντας έτσι στους συμμάχους υπερπολύτιμες πληροφορίες για τις κινήσεις και τα σχέδια των Ναζί συμβάλοντας καταλυτικά στην νίκη των συμμάχων. ο Alan Turing, και ο Tom Flowers Το μεγαλύτερο επίτευγμα όμως του Bletchley Park και των ανθρώπων του ήταν η κατασκευή εκ του μηδενός συσκευών που η ανθρωπότητα θα γνώριζε αρκετά χρόνια αργότερα σαν υπολογιστές. Δεν ήταν ο ENIAC το 1946 ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε ποτέ. Ήταν ο Colossus το 1944 αλλά δυστυχώς για τον Alan Turing, και τον Tom Flowers, το απόρρητο του Bletchley Park κράτησε για 30 χρόνια. Απόλυτη μυστικότητα σκέπαζε τα επιτεύγματα των ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί. Την άνοιξη του 1946, εκδόθηκε μια διαταγή για την καταστροφή όλων των αρχείων που αφορούσαν την πιο απόρρητη επιχείρηση των Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου: Τη μονάδα αποκωδικοποίησης στο Bletchley Park. Ο κόσμος θα μάθαινε πολλές δεκαετίες αργότερα τα απίστευτα κατορθώματα που λαμπρά μυαλά είχαν καταφέρει εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κλείνοντας αυτήν την περιγραφή θα αναφέρω μόνο ότι ο κόσμος των υπολογιστών και ο τωρινός κόσμος του Internet προέρχεται από τις θεμελιώδεις ιδέες του Alan Turing.

              



             


ΠΗΓΗ