MENU

Ρωσικός τύπος: Αναμένεται « αμμοθύελλα» σε ολόκληρη την Μ.Ανατολή από την συμμαχία Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου

Η νέα γεωπολιτική συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδος, της Αιγύπτου, και της Κύπρου αλλάζει τα..
γεωπολιτικά δεδομένα , αναφέρει σε άρθρο της, η ρωσική ιστοσελίδα γεωπολιτικών αναλύσεων politobzor.net .

Καθοδηγούμενη από την αρχή του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», το Κάιρο, άλλαξε «ρότα» , στην Ανατολική Μεσόγειο με την νέα γεωπολιτική συμμαχία εναντίον της Άγκυρας. Εκτός από την Αίγυπτο, στην συμμαχία αυτή περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Κύπρος. Το αποκορύφωμα των αντι-τουρκικών ενεργειών των αιγυπτιακών αρχών, ήταν η υπογραφή της Διακήρυξης της τριμερούς, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται η « καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη», όπως αναφέραμε και στο Pentapostagma.gr .

Οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και της Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μοόρσι, και τις συνακόλουθες αιματηρές συγκρούσεις. Ως πρωθυπουργός της Τουρκίας τότε ,ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε τις ενέργειες του στρατάρχη Αλ-Σίσι και των υποστηρικτών του, σε μια ευθεία ανάμιξη στα εσωτερικά της Αιγύπτου. Εκπρόσωποι από τις τουρκικές αρχές δηλώνουν από τότε συνεχώς ότι, «η ανατροπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου αρχηγού κράτους», έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς νόμους, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην χώρα, την οικονομία της, και την δημοκρατική διαδικασία.

Τουρκία και Αίγυπτος, τον Αύγουστο του 2013 ανακάλεσαν αμφότερες τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις. Τον Νοέμβριο, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αίγυπτο ανακηρύχθηκε persona non grata, κάτι έγινε πράξη και για τον αιγύπτιο Πρέσβη .

Μια άλλη σημαντική αιτία της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ήταν η στάση των νέων αιγυπτιακών αρχών σχετικά με το παλαιστινιακό ζήτημα. Ο νέος ηγέτης της Αιγύπτου στρατάρχης Αλ-Σίσι πραγματοποίησε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία παρείχε εκεχειρία και διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχομένων. Το Ισραήλ έχει αποδεχθεί την προσφορά της ανακωχής, αλλά το κίνημα της Χαμάς, μετά από μακρές συζητήσεις το απέρριψε .

Τον Ιούλιο , ο Ερντογάν έκανε ένα «προσβλητικό σχόλιο» για την ηγεσία της Αιγύπτου, αποκαλώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ως «τύραννο», και δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στις συνομιλίες του Καΐρου για ανακωχή.» Σε απάντηση, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι «εξωφρενικές» δηλώσεις του Ερντογάν υπαγορεύονται από «στενά ιδεολογικά συμφέροντα» τα οποία δεσμεύουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας με την οργάνωση «Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Οι πρώτες προσπάθειες για να «χτισθεί» η νέα συμμαχία Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου στο πλαίσιο της 69ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Κύπρου. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Financial Mirror, μια δεύτερη συνάντηση υπό αυτήν την μορφή, πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Οι Πρόεδροι της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου, υποστηρίζουν ότι η σύγκλιση των τριών χωρών δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Arab «η νέα συμμαχία που δημιουργήθηκε στο Κάιρο, έχει σκοπό να αντιμετωπίσει δυναμικά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας και να εκδικηθεί την εχθρική πολιτική της Άγκυρας».

Η εφημερίδα Al-Arab, με αναφορά στις αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές, γράφει επίσης ότι, «για μεγάλο χρονικό διάστημα η Αίγυπτος προσπαθεί να αναβιώσει τη συμμαχία της με την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου να αποκαταστήσει τα νόμιμα δικαιώματά της για εξόρυξη φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης η συμμαχία αυτών χωρών, έρχεται ως άμεση απάντηση στην «αδελφοποίηση» της Τουρκίας με το Κατάρ, το οποίο παρεμβαίνει απρόκλητα εδώ και καιρό στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου, κάτι που εξανάγκασε την Αίγυπτο να αναλάβει δράση.

Σχολιάζοντας τη σύνοδο κορυφής των τριών χωρών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καΐρου Tariq Fahimi δήλωσε ότι η «Σύνοδος Κορυφής στις 8 Νοεμβρίου, έχει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και το Ισραήλ. Η Άγκυρα, δημιουργώντας συμμαχία με το Κατάρ και άλλες χώρες που θέλουν να ασκήσουν πολιτική πίεση στο Κάιρο, εξανάγκασε τις αιγυπτιακές αρχές να δημιουργήσουν μια νέα συμμαχία «αντίβαρο», προς τις χώρες αυτές, θέτοντας έτσι την ίδια την Άγκυρα υπό πίεση.

Σύμφωνα με τον Tariq Fahimi, το Κάιρο καθιστά επίσης σαφές στο Ισραήλ ότι, « δεν πρόκειται πλέον να ανεχθεί την παράνομη παραγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, και ότι το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Camp David».

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί την κόντρα του καθεστώτος του στρατάρχη Αλ-Σίσι και της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Στις 15 Σεπτεμβρίου το τουρκικό κανάλι CNN Turk TV ανέφερε ότι η οργάνωση «Μουσουλμανική Αδελφότητα» θα μπορούσε να ιδρύσει γραφεία στην Τουρκία. Το Κατάρ εντωμεταξύ όλως τυχαίως «απέλασε» αρκετούς ηγέτες της« Μουσουλμανικής Αδελφότητας », οι οποίοι είχαν βρει εκεί προσωρινό καταφύγιο, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Αιγύπτου . Τώρα ψάχνουν για μια νέα έδρα, η οποία, με μεγάλη πιθανότητα, μπορεί να είναι η Τουρκία, ανέφερε το κανάλι. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Τουρκία, βρίσκονται μερικοί από τους ηγέτες της οργάνωσης. Ωστόσο, επίσημα δεν έχουν λειτουργήσει γραφεία της οργάνωσης .

Είναι προφανές ότι η «κόντρα», δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην Άγκυρα και στην υποστήριξη της στους « αδελφούς μουσουλμάνους», αλλά σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, και ίσως σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, και θα είναι ένας πολύ σκληρός ανταγωνισμός με μεγάλες συνέπειες , αναφέρουν οι ρώσοι ειδικοί αναλυτές .

Εν τω μεταξύ, είναι απίθανο ο Πρόεδρος Ερντογάν να εγκαταλείψει την αντι-Ισραηλινή πολιτική του, δημιουργώντας μια νέα εστία έντασης στην περιοχή . Αντί αυτού, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ασκήσει πολιτική πίεση στο Κάιρο, μέσω των κύριων υποστηρικτών του Αλ-Σίσι, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, τα οποία υποστηρίζουν οικονομικά την Αίγυπτο με 12.δις δολάρια.

ΠΗΓΗ pentapostagma.gr