Δυσοίωνες, σιβυλλικές, “καταραμένες” και διαβολικές προβλέπονται οι φετινές χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες στην..
Ελλάδα, σε περίπτωση που το θερμόμετρο των εξελίξεων, ανέβει σε Αιγαίο και Κύπρο. Οι ζοφερές μετεωρολογικές προβλέψεις-τις οποίες είχαμε επισημάνει από το περασμένο καλοκαίρι-έρχονται να προστεθούν στο ήδη τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα που επικρατεί αυτές τις ώρες σε Ελλάδα και Κύπρο, σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Εάν επιβεβαιωθούν οι “Κασσάνδρες” που κάνουν λόγο για απόπειρα της Τουρκίας να εισάγει τις νέες μεθόδους ολοκληρωτικής διεκδίκησης εδαφών αλλά και “γκρίζων δικαιωμάτων” στην μπαρουτοθήκη των Βαλκανίων αλλά και της Νοτιοανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου, τότε το μίγμα των εξελίξεων για τη χώρα θα είναι εκρηκτικό.
Ο πρώτος παράγων για τα μαύρα σενάρια του διαβόλου, αφορά τις δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες που συνδυάζονται με το εμπάργκο του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Κατά πληροφορίες που έρχονται σαν καταιγίδα, ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας 10ετίας τόσο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη θα
είναι ο φετινός, όπως αναφέρουν περιβαλλοντολόγοι αναλύοντας τα μοντέλα και τα στατιστικά στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στην διάθεσή τους. Το γεγονός ότι ήδη έχουμε έντονες χιονοπτώσεις από τις 22 Οκτωβρίου, αλλά και θερμοκρασίες που σημειώνονται Ιανουάριο και Φεβρουάριο, δείχνουν ότι ο εφετινός χειμώνας θα διακόψει το σερί των “θερμών” χειμώνων της τελευταίας τριετίας (ο τελευταίος βαρύς χειμώνας ήταν το 2011-2012). Φέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και η χρονιά των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική Ευρώπη. Οι αντικυκλώνες θα εγκατασταθούν στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έτσι, όλα τα συστήματα και το κρύο από τη βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Χρονιές όπως το 1988, το 2001, το 2002, το 2004 και το 2008, είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, ωστόσο το 1988, το 2001 και το 2004 τα φαινόμενα μέσα στο χειμώνα ήταν ακραία και ασυνήθιστα σε όλη την Ελλάδα (η προεκλογική εκστρατεία του 2004 είχε γίνει μέσα στα χιόνια), ιδιαίτερα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο. Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας θα έχει περισσότερα χιόνια και από τον χειμώνα 2007-2008 που ήταν μέχρι στιγμής ο πλέον βαρύς της τελευταίας δεκαετίας. Στην ανατολική Ρωσία εφέτος μετά από πολλά χρόνια, επικρατεί ήδη αυτή την εποχή ψύχος με θερμοκρασίες ακόμα και -30oC. Το ψύχος αυτό αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρας μας τόσο μέσα στον Νοέμβριο όσο και στον Δεκέμβριο.
Οι κλιματολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν θα έχουν και γεωστρατηγικές επιπτώσεις: Η Ρωσία θα “θησαυρίσει” από την πώληση αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου και θα “ρεφάρει” από την πτώση τιμών στο πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή, όσες χώρες δεν θα πάνε καλά με την Ρωσία και εκβιάζουν την Μόσχα με διάφορους τρόπους, θα περάσουν μάλλον δύσκολα…
H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο για να μπορέσει να κλείσει άμεσα τις στρόφιγγες εισαγωγής.
«Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός Ρωσίας – ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει εύκολα να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο» έχει πει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο διευθύνων Σύμβουλος της Ιταλικής πετρελαϊκής Eni, Πάολο Σκαρόνι.
Η Ε.Ε. θα πρέπει να καταβάλλει γιγάντιες προσπάθειες προκειμένου να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, και να μην εξαρτάται από τη Ρωσία, όπως η παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό έδαφος και η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από άλλες χώρες όπως η Αλγερία, η Λιβύη και η Νορβηγία, τονίζει ο Σκαρόνι.
Η ιταλική Eni κατέχει το 20% στη συμφωνία κατασκευής του ρωσικού αγωγού South Stream, και μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους της εταιρείας South Stream Transport, δηλαδή την ρωσική Gazprom, την γερμανική Wintershall και την γαλλική EdF θα διαθέσουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο δεύτερος παράγων είναι τα καμώματα της ΕΕ προς τη Ρωσία που αναμένεται να φέρουν πείνα, δυστυχία και κρύο στην Ελλάδα με πολίτες να πεθαίνουν από την έλλειψη θέρμανσης.
Ο διδάκτωρ οικονομικών επιστημών Στανισλάβ Ζίζνιν, είναι καθηγητής του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) και πρόεδρος του Κέντρου Ενεργειακής Διπλωματίας και Γεωπολιτικής. Οι επισημάνσεις του, μόνον προβληματισμό δημιουργούν για το τι έρχεται και στην Ελλάδα:
“…Τα συμπεράσματα από μια τέτοια εξέλιξη έρχονται σαν λογικό επακόλουθο της γεω-οικονομικής πραγματικότητας και είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον των ενεργειακών σχέσεων και των οικονομικών αλληλεπιδράσεων στην Ευρασία. Καταρχήν, εάν αφαιρέσουμε τα πολιτικά προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, τις κυρώσεις και την πιθανότητα διακοπής ή σοβαρής μείωσης των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, γίνεται σαφές ότι και οι δύο πλευρές θα υποφέρουν, αλλά εντέλει, η ζημία για την ΕΕ θα είναι πιο σημαντική. Δεύτερον, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ούτε απότομες, ούτε βιαστικές κινήσεις από την ΕΕ στον τομέα των σχέσεων με τη Ρωσία που αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου, στα αμέσως επόμενα χρόνια”.
Με λίγα λόγια, πράγματι, εάν επαληθευτούν προβλέψεις εμπόλεμης συνεχούς κρίσης με τους φίλους “γείτονες” αλλά και πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας, αυτό που αναμένεται είναι οι γενιές που εξακολουθούν να στηρίζουν το σαθρό καθεστώς δύσκολα θα παραμείνουν ζωντανές για να το διηγηθούν στα εγγόνια τους…