ΑΝ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ 40 ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο FuW o Jeff Gundlach εξήγησε τις ανησυχίες του για την αγορά πετρελαίου, όπου η κατάσταση δεν είναι..
«κατηγορηματικά καλή » για όλους

Ερώτηση: Η κατάρρευση στην αγορά πετρελαίου ήδη προκαλεί νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η δική σας άποψη για αυτό?

Gundlach: Το πετρέλαιο είναι απίστευτα σημαντικό αυτή τη στιγμή. Εάν η τιμή του πετρελαίου πέσει περίπου στα 40 δολάρια το βαρέλι , τότε νομίζω ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου πρόκειται να γίνει 1%.

Ελπίζω να μην πάει έως τα 40 δολάρια ,γιατί τότε κάτι είναι πολύ, μα πολύ , στραβό με τον κόσμο, όχι μόνο με την οικονομία.

Οι γεωπολιτικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι – για να το θέσω ωμά – τρομακτικές.

Τι θα σήμαινε αυτό για τις μετοχές?



O Gundlach έχει δίκιο αν δούμε το θέμα ιστορικά …

Μεγάλες και γρήγορες αυξήσεις ή μειώσεις στη τιμή του αργού πετρελαίου έχουν συσχετισθεί έντονα κατά παράδοξο τρόπο με σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις σε όλη την υδρόγειο.

Είτε καθοδηγείται από προβλήματα των εξαγωγέων πετρελαίου ή των εισαγωγέων πετρελαίου, η «διαφορά » αυτή τη φορά είναι ότι, χάρη στη γενναιοδωρία των κεντρικών τραπεζών , τα χρήματα ρέουν πιο γρήγορα από ποτέ και όλα είναι πιο στενά συνδεδεμένα με αυτή τη ροή.







Έτσι η μείωση κατά 45% σε ετήσια βάση πτώση των τιμών του πετρελαίου πρόκειται να προκαλέσει ανησυχίες , όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης κρίσεων για τον κόσμο?

* * *

Φυσικά o Gundlach δεν είναι μόνος του σ” αυτή την ορθολογική ανησυχία …

» Στις καθημερινές παρατηρήσεις , την 14 Νοεμβρίου του 2014 (» Οι επιπτώσεις της τιμής του πετρελαίου στα 75 δολάρια για την οικονομία των ΗΠΑ «), η αξιοσέβαστη στα μάτια των hedge funds, η Bridgewater Associates LP , επιβεβαίωσε ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Μετά από μια αρχική παροδική θετική επίπτωση στο ΑΕΠ, η Bridgewater εξηγεί ότι η μείωση των επενδύσεων και της παραγωγής πετρελαίου θα οδηγήσει σε ένα πραγματικό φρένο για την ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ.

Η εταιρεία σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου και οι επενδύσεις έχουν προσθέσει περίπου 0,5% στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, αλλά αν το πετρέλαιο σταθεροποιηθεί στα 75 δολάρια ανά βαρέλι, αυτή η αύξηση θα αντιστραφεί σε μία μείωση περίπου -0,7% τον επόμενο χρόνο, δημιουργώντας ένα πραγματικό χτύπημα στην αύξηση των εσόδων κατά 1 έως 1,5%. »



- Mike Lewitt, για το Credit Strategist

Πηγή Bloomberg