Τα λάφυρα του γερμανικού στρατού στο αμερικανικό στρατιωτικό μουσείο [εικόνες]

Στο Μουσείο Αρμάτων του Αμπερντίν στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ υπάρχουν όλα, σχεδόν, τα γερμανικά άρματα..
μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, πυροβόλα εφόδου και κυνηγοί αρμάτων που συμμετείχαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα οχήματα που υπάρχουν εκεί προέρχονται όλα εκ λαφύρων.
Το Pz I ήταν το πρώτο γερμανικό άρμα μάχης που τέθηκε σε υπηρεσία. Ήταν ελαφρά θωρακισμένο και οπλισμένο μόνο με δύο πολυβόλα των 7,92χλστ. Είχε πλήρωμα δύο ανδρών. Πολέμησε μέχρι και το 1941.
Pz I
To Pz 35 (t) ήταν το βασικό άρμα του Τσεχοσλοβακικού στρατού, όταν η χώρα καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, τον Μάρτιο του 1939. Περίπου 244 άρματα του τύπου περιήλθαν στην κατοχή των Γερμανών και χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς. Το άρμα έφερε ένα πυροβόλο των 37χλστ. και δύο πολυβόλα. 
Pz 35t
Το Pz III σχεδιάστηκε το 1935, ως το βασικό άρμα μάχης του Γερμανικού στρατού. Στην αρχική του έκδοση έφερε πυροβόλο των 37χλστ. Στις επόμενες εκδόσεις έφερε πυροβόλο των 50χλστ. και στην τελική του έκδοση (Ausf N) ένα βραχύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. 
Pz III
Το Pz IV σχεδιάστηκε ως το βαρύτερο άρμα, του Γερμανικού στρατού, το 1935, αλλά σύντομα ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Στις αρχικές του εκδόσεις έφερε βραχύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. το οποίο αντικαταστάθηκε, κατόπιν με μακρύκαννο του ιδίου διαμετρήματος. 
Pz IV
Το άρμα μάχης Pz V, γνωστό ως Panther, άρχισε να αναπτύσσεται ως απάντηση στα σοβιετικά T-34. Ήταν ένα εξαιρετικό άρμα, με ισχυρή, επικλινής θωράκιση και έφερε ένα μακρύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. το οποίο ήταν ικανό να καταστρέψει, από μεγάλη απόσταση, κάθε συμμαχικό άρμα. Τα τελευταία άρματα του τύπου πολέμησαν στο Βερολίνο, το 1945. 
Ο κυνηγός αρμάτων Hetzer ήταν βασισμένος στο σκάφος του τσεχοσλοβακικού άρματος Pz 38 (t) που επίσης περιήλθε στην κατοχή των Γερμανών το 1939. Έφερε πυροβόλο των 75χλστ.
Το Jagdpanzer IV ήταν η έκδοση κυνηγούν αρμάτων του άρματος Pz IV.Εξοπλισμένο με μακρύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. 
Το Marder βασιζόταν στο σκάφος διαφόρων γερμανικών ή εκ λαφύρων προερχομένων αρμάτων. Το εικονιζόμενο Marder III ήταν ένα άρμα Pz 38 (t), χωρίς πύργο, εφοδιασμένο με το εξαίρετο αντιαρματικό πυροβόλο ΡΑΚ 40 των 75χλστ. ή με σοβιετικό, εκ λαφύρων, των 76,2 χλστ.
Ο κυνηγός αρμάτων Nashorn βασιζόταν στον σκάφος του άρματος Pz IV. Έφερε όμως το φονικό πυροβόλο των 88χλστ. 
Ο κυνηγός αρμάτων Elefant που σχεδίασε ο Φέρντιναντ Πόρσε, ήταν ένα βαρύ τεθωρακισμένο, με ιδιαίτερα ισχυρή θωράκιση, που το καθιστούσε άτρωτο, μετωπικά, στα αντίπαλα βλήματα. Έφερε ένα πυροβόλο των 88χλστ. αλλά δεν έφερε πολυβόλα. 
Το Jagdpanther ήταν ένας εξαιρετικός κυνηγός αρμάτων. Διαθέτοντας ισχυρή θωράκιση και οπλισμένος με το μακρύκαννο πυροβόλο των 88χλστ. μπορούσε να καταστρέψει κάθε συμμαχικό άρμα από απίστευτες αποστάσεις.
Το Jagdtiger δικεδικούσε τον τίτλο του ισχυρότερου και βαρύτερου (71 τόνοι) τεθωρακισμένου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που πρόλαβε να πολεμήσει. Βασιζόταν στο σκάφος του άρματος Tiger II, αλλά είχε πανίσχυρη θωράκιση, που δεν μπορούσε να διαπεραστεί από κανένα συμμαχικό αντιαρματικό πυροβόλο. Έφερε δε πυροβόλο των 128χλστ. το οποίο, με ευκολία, μπορούσε να κομματιάσει τα συμμαχικά άρματα από απίστευτες αποστάσεις. Κατασκευάστηκαν μόλις 88 από αυτά. 
Το Sturmgeschütz III αποτέλεσε το βασικό πυροβόλο εφόδου του Γερμανικού στρατού, σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Βασιζόταν στο σκάφος του άρματος Pz III. Τα πρώτα υποδείγματα έφεραν βραχύκαννο πυροβόλο των 75χλστ. που αντικαταστάθηκε, αργότερα, από μακρύκαννο, όπως αυτό που φέρει το εικονιζόμενο. Το Ausf. F έφερε πυροβόλο των 105χλστ. 
Το πυροβόλο εφόδου Brummbär βασιζόταν στο σκάφος του άρματος Pz IV. Έφερε ένα βραχύκαννο οβιδοβόλο των 150χλστ. 
Το αυτοκινούμενο πυροβόλο Lorraine βασιζόταν στο σκάφος του γαλλικού ερπυστριοφόρου οχήματος Lorraine, στο οποίο οι Γερμανοί προσάρμοσαν ένα οβιδοβόλο των 150χλστ.