MENU

«Πυρηνική» (προεκλογική) βόμβα Ντράγκι για την Ελλάδα! Η ΕΚΤ αποφασίζει να μην βάλει την Ελλάδα μέσα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων!!

Η ΕΚΤ αποφασίζει να μην βάλει την Ελλάδα μέσα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, μια κίνηση που..
έρχεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου !

Αυτή την πρόταση έκαναν στον Ντράγκι τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση. Η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου, τρεις μέρες δηλαδή πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Αν η ΕΚΤ όντως εξαιρέσει την Ελλάδα από το εν λόγω πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που προετοιμάζει, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χάσουν ακόμα και 9 δις σε ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ (δεν έχει εγκριθεί ακόμα, άρα δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει η εξαίρεση της Ελλάδας) προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων έως το ποσό των 500 δις ευρώ.

Τι σημαίνει όμως αυτό και ο Ντράγκι απειλεί την Ελλάδα προεκλογικά;

Αυτές οι αγορές θα αφορούν τα ομόλογα που έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον «ΒΒΒ-«.

Η Ελλάδα έχει ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης «Β», ενώ αν όντως μείνουν εκτός προγράμματος, τότε δεν θα επωφεληθεί από την ΕΚΤ ούτε η Πορτογαλία (ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒ) ούτε η Κύπρος (Β+).

Όπως μεταδίδει το δίκτυο Bloomberg, στη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου στην ΕΚΤ δεν έγινε καμία αναφορά στα ελληνικά ομόλογα, αν και στις προηγούμενες παρουσιάσεις η Ελλάδα υπήρχε κανονικά στον σχεδιασμό.

Αυτό έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διατηρεί πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης αν και εφόσον διαθέτει μνημόνιο. Προς το παρόν, το τρέχον μνημόνιο λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ