MENU

Επιχείρηση Bodenplatte: Η τελευταία επέλαση της Luftwaffe - ΒΙΝΤΕΟ

Η επιχείρηση Bodenplatte (Μποντεπλάτε) είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει παράλληλα με την..
επίθεση στις Αρδέννες, αλλά αναβλήθηκε λόγω του καιρού και τελικά αποφασίστηκε να εκτελεστεί παράλληλα με τη νέα γερμανική επίθεση στην Αλσατία, τον Ιανουάριο του 1945. 

Έχοντας εξαπολύσει την τελευταία του μεγάλη επίθεση στις Αρδέννες, στις 16 Δεκεμβρίου 1944, ο Χίτλερ, επιθυμούσε να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων κατά των των δυτικών Συμμάχων.



Βασικό εμπόδιο όμως στον σκοπό αυτό ήταν η τεράστια αεροπορική υπεροχή Αμερικανών και Βρετανών. Έτσι με εισήγηση του αρχηγού της Luftwaffe (Γερμανική πολεμική αεροπορία), Χέρμαν Γκαίρινγκ, αποφασίστηκε να εκτοξευτεί μια αιφνιδιαστική επίθεση κατά των συμμαχικών αεροδρομίων, με στόχο την καταστροφή στο έδαφος όσο το δυνατόν περισσότερων συμμαχικών αεροσκαφών.
Η επιχείρηση Bodenplatte (Μποντεπλάτε) είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει παράλληλα με την επίθεση στις Αρδέννες, αλλά αναβλήθηκε λόγω του καιρού και τελικά αποφασίστηκε να εκτελεστεί παράλληλα με τη νέα γερμανική επίθεση στην Αλσατία, τον Ιανουάριο του 1945.
Στην επίθεση, οποία εκτοξεύτηκε την 1η Ιανουαρίου 1945, μετείχαν 875 γερμανικά μαχητικά, Me-109, Fw-190, καθώς και μερικά από τα νέα τζετ Me-262. Ωστόσο, λόγω κακής ενημέρωσης, τα γερμανικά μαχητικά δέχτηκαν σφοδρά πυρά από τα φίλια αντιαεροπορικά, οι μονάδες των οποίων δεν είχαν ενημερωθεί για την επίθεση.


Επίσης οι Γερμανοί, εν μέρει, μόνο, πέτυχαν να αιφνιδιάσουν τους Συμμάχους. Η επιχείρηση αποδείχθηκε το κύκνειο άσμα της Luftwaffe, η οποία είχε 169 πιλότους νεκρούς, άλλους 69 αιχμαλώτους και 19 τραυματίες.
Οι Γερμανοί κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε 480 συμμαχικά αεροσκάφη, αλλά οι απώλειες των Συμμάχων σε πιλότους ήταν πολύ μικρές.


Αντίθετα οι απώλειες των Γερμανών, τόσο σε αεροσκάφη, όσο, κυρίως, σε πιλότους, δεν ήταν δυνατό να αντικατασταθούν. Μετά από την επιχείρηση αυτή η Luftwaffe έπαψε, ουσιαστικά, να υφίσταται ως οργανωμένη δύναμη, αν και μεμονωμένες μοίρες που είχαν πρόσβαση σε καύσιμα, συνέχισαν να μάχονται ως το τέλος.