MENU

Telegraph: Στο διαμέρισμα του Έλληνα Τσε Γκεβάρα, Αλέξη Τσίπρα

Το μετριοπαθές παρελθόν του επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού, ίσως εξηγεί τη δημοφιλία του, σύμφωνα με την εφημερίδα που..
παρουσιάζει το σπίτι του Αλέξη Τσίπρα.

Για τους Ευρωπαίους τραπεζίτες και γραφειοκράτες που τρέμουν στην προοπτική ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, η διεύθυνση του σπιτιού του – οδός Αρμονίας - μπορεί να ακούγεται σαν ειρωνεία, μιας και η αρμονία στην ευρωζώνη ίσως αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό του 40χρονου πρώην κομμουνιστή, γράφει στην εισαγωγή του ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος της Telegraph, Νικ Σκουάιρς.



Η περιοχή στην οποία μένει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί τη δημοφιλία του ανάμεσα στα εκατομμύρια των Ελλήνων, που έχουν γονατίσει από το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοστεί από τους πιστωτές της χώρας.

Η Κυψέλη είναι μια πυκνοκατοικημένη, εργατική περιοχή της Αθήνας, γεμάτη συγκροτήματα πολυκατοικιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζει με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους σε μια επταόροφη πολυκατοικία, που από την πίσω πλευρά της βλέπει έναν χώρο γεμάτο σκουπίδια και περιβάλλεται από δύο εγκαταλελειμμένα σπίτια. Η γειτονιά αντικατοπτρίζει τις ταπεινές καταβολές του κ. Τσίπρα και υπογραμμίζει τη μαχητικότητα του για τα δικαιώματα των φτωχών και τη συμμετοχή του στην άκρα αριστερά της Ελλάδας.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, τρεις μέρες μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντα στην Ελλάδα, εντάχθηκε στη νεολαία του κομμουνιστικού κινήματος και έγινε εκπρόσωπος της μαθητικής νεολαίας. Σπούδασε μηχανικός, προοδευτικά όμως ασχολήθηκε αποκλειστικά με την πολιτική.

Οι απλοί τρόποι του, η αποστροφή του στις γραβάτες και η εικόνα του καθημερινού ανθρώπου τον έκανε να ξεχωρίζει από την πολιτική ελίτ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας – στα συν του ότι είναι νέος και «φωτογενής».