Ώρες αγωνίας, με τον κόσμο να έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην απόφαση της Ευρωζώνης σχετικά με την αποδοχή ή μη της λίστας των μεταρρυθμίσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον μπορεί τελικά να διασωθεί στο ευρώ εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Times, Gideon Rachman, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Βλέποντας την ελληνική κρίση να εκτυλίσσεται, διχάστηκα μεταξύ δυο ισότιμων, αλλά αντίθετων σκέψεων: Πρώτον, το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει. Δεύτερον, πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να σωθεί το ευρώ”.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, προς το παρόν οι Βρυξέλλες κατάφεραν να αναβάλουν τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο, ωστόσο το μέλλον του κοινού νομίσματος παραμένει άδηλο, παρά τη ζωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ευρωπαίων εταίρων.
Όπως λέει, η συμφωνία με την Ελλάδα εντάσσεται στο δεύτερο συμπέρασμα, δηλ. Στη διάσωση του ευρώ με κάθε τρόπο, “καθώς οι Βρυξέλλες κατάφεραν προς ώρας να αναβάλουν τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο”. Όμως, συμπληρώνει, η εμπειρία καταδεικνύει πως η συμφωνία με την Ελλάδα παρέχει μία εύθραυστη και πρόσκαιρη εκεχειρία. Επομένως, επαναλαμβάνει την πεποίθηση πως το ευρώ εντέλει θα καταρρεύσει.
Αυτό το στηρίζει σε τρία αξιώματα:
1. Δεν υπάρχει πολιτική ένωση για να στηρίξει το ευρώ
2. Δεν υπάρχει πολιτική ένωση, επειδή δεν υπάρχει κοινή πολιτική ταυτότητα
3. Επομένως, το ευρώ θα καταρρεύσει
2. Δεν υπάρχει πολιτική ένωση, επειδή δεν υπάρχει κοινή πολιτική ταυτότητα
3. Επομένως, το ευρώ θα καταρρεύσει
Παράλληλα, ο Gideon Rachman, συνεχίζοντας την υπονόμευση του ευρώ, αμφισβητεί το βασικό επιχείρημα της Γερμανίας πως η Ευρώπη θα μπορούσε να διαχειριστεί το Grexit.
“Εάν η Ελλάδα είχε κάνει αυτό που αποκαλούμε ‘βρώμικη έξοδο’ από το ευρώ, το ελάχιστο που θα συνέβαινε θα ήταν να προκληθεί οικονομική κρίση στην ίδια. Όμως, εξίσου εύθραυστη θα αποδεικνυόταν και η υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς τα αρπακτικά σίγουρα θα στοχοποιούσαν την επόμενη πιο ευάλωτη χώρα. Και καθώς θα αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη μοίρα Πορτογαλίας και Ιταλίας, το αποτέλεσμα θα ήταν οι αγορές να στραφούν στον πανικό.