Με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters φιλοξενεί εκτενές άρθρο, με
τίτλο «Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα«, όπου σημειώνεται πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας εντός η εκτός της Ευρωζώνης.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να βρουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, αλλά θα κρατά την Ελλάδα αξιόχρεη, επισημαίνει ο αρθρογράφος Mike Peacock, τονίζοντας την αποτυχία της προηγούμενης συνεδρίασης, όπου έκανε και το ντεμπούτο του ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.
Το πρακτορείο σημειώνει πως οι πιθανότητες για κάποιου είδους επέκταση στο πακέτο διάσωσης είναι υπαρκτές. Ωστόσο δεν δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θε επέλθει συμφωνία, ακόμη και αν το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί ονομάζεται κάπως αλλιώς, προκειμένου να δοθεί χρόνος για πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Σημειώνει ωστόσο πως «υπάρχει οικονομική λογική στην ελάφρυνση της λιτότητας για την ισχυροποίηση της ανάπτυξης και την διεύρυνση των φορολογικών εσόδων και η Ευρωζώνη θα μπορούσε να κινηθεί λίγο προς αυτή την κατεύθυνση».
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την πίεση και θα μπορούσε ενδεχομένως να κόψει τον ομφάλιο λώρο της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς την οποία θα καταρρεύσουν, αν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε στα 65 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Τραπεζικές πηγές στο Reuters ανέφεραν ότι το έπραξε λόγω των αυξημένων εκροών καταθέσεων καθώς και για να διασφαλίσει την επάρκεια της ρευστότητας όσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
«Αυτά τα χρήματα θα διαρκέσουν μόνο έως την Τετάρτη, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποσύρει τη σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης ή εάν κρίνει ότι οι τράπεζές της να είναι αφερέγγυες. Αυτό θα ωθούσε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα στο χείλος του γκρεμού» σημειώνει το Reuters.
Στέλεχος της Deutsche Bank δήλωσε στο πρακτορείο πως αν το Eurogroup της Δευτέρας οδηγηθεί σε αδιέξοδο όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη με αντικείμενο τα όρια χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA. «Σε περίπτωση αποτυχίας, θα περιμέναμε η ΕΚΤ να γίνει πιο σαφής σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για το πότε η χρηματοδότηση ELA θα σταματήσει ή θα τεθεί ανώτατο όριο» τόνισε.
Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δηλώνοντας απαισιόδοξος, ενώ οικονομολόγοι εκτίμησαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει 1 στις 4 πιθανότητες να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης μέσα στο 2015, περισσότερο από κάθε άλλη συγκυρία από τη αρχή της κρίσης.
H ΕΚΤ κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί
Σε άλλο δημοσίευμα το Reuters γράφει πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ΕΚΤ «κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί».
Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να «τραβήξει την πρίζα από τις Ελληνικές τράπεζες», σενάριο που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή την υπογραφή ενός νέου, δεν θα έχει πολλές επιλογές, σημειώνει σε τηλεγράφημά του.
Αναφερόμενο στην απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ΕLA κατά πέντε δισ ευρώ ακόμη, το πρακτορείο φιλοξενεί στο τηλεγράφημά του τις απόψεις Γερμανών εμπειρογνωμόνων ή ειδικών από γερμανικές εταιρείες.
«Αν η ελληνική κυβέρνηση πει δεν πληρώνουμε τα χρέη μας, τότε οι τράπεζες ουσιαστικά καθίστανται αφερέγγυες, γιατί διαθέτουν πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα» λέει ο Βόλκερ Βίλαντ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ή «Επιτροπής Σοφών».
Οι κανονισμοί που αφορούν τον ELA, αναφέρει το πρακτορείο, ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης μπορούν να χορηγήσουν τέτοια χρηματοδότηση προσωρινά και σε αφερέγγυες τράπεζες.
Ο Βίλαντ σημειώνει ότι το να αρνηθεί κάποιος στις ελληνικές τράπεζες αυτή τη χρηματοδότηση «θα ήταν ένας τρόπος να δεχτεί η Ελλάδα γρήγορα μία συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο Άντριου Μπόσομγουορθ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γνωστή διαχειρίστρια ομολόγων Pimco στο Μόναχο, εκτιμά ότι «αν η Ελλάδα δεν υπογράψει το πρόγραμμα, αλλά παραμείνει στην Ευρωζώνη, ουσιαστικά θα βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής».
«Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν σύντομα πλήρη αναστροφή» δηλώνει στο Ρόιτερς ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της τράπεζας Berenberg και προσθέτει: «Αν δεν το κάνουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει τον ELA. Και τότε «το παιχνίδι τελειώνει» για τις Ελληνικές τράπεζες».
Στηρίξτε την προσπάθεια μας. Κάντε μας ένα like στο Facebook
Στηρίξτε την προσπάθεια μας. Κάντε μας ένα like στο Facebook
ΠΗΓΗ news247