Ούτε ευρώ στην Αθήνα χωρίς λίστα και μεταρρυθμίσεις,Μπλόκαρε και την αποδέσμευση του 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σφίγγει συνεχώς η θηλιά της έλλειψης ρευστότητας προς την Ελλάδα από την Ευρώπη καθώς η σημερινή συνεδρίαση
του EuroWorking Group μπλόκαρε και την αποδέσμευση του 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δόθηκαν στον EFSF για νομοτεχνικούς λόγους.
Έτσι η κυβέρνηση “τρέχει” ώστε να κλείσει και να κοστολογήσει πλήρως τη λίστα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και αυτή να φτάσει στα χέρια των θεσμών το αργότερο έως την Δευτέρα σύμφωνα και με τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ είπε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο είπε πως του τηλεφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αν και τις προηγούμενες ημέρες ήταν απαισιόδοξος, τώρα αισιοδοξεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Την ίδια στιγμή πάντως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμα κι αν το Eurogroup εγκρίνει την ελληνική λίστα αυτό δεν θα σημάνει και άμεση ροή ρευστόητας καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να δουν να νομοθετούνται πρώτα τα συμφωνηθέντα προτού ανοίξουν τη “στρόφιγγα” των χρημάτων.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά 2 δισ. από τον ELA. Αίσθηση πάντως προκαλεί η φράση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρυφάκη, ο οποίος ακούγοντας πολίτες να του εκφράζουν τη συμπαράστασή τους απάντησε: “Να είσαστε μαζί μας και μετά τη ρήξη”.
Ο Γιούνκερ είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα
Την διαβεβαίωση ότι το σύνολο των ελληνικών προτάσεων θα βρίσκεται στα χέρια των θεσμών στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Την επικοινωνία αποκάλυψε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζοντας ταυτόχρονα: “Ήμουν πολύ απαισιόδοξος τις προηγούμενες εβδομάδες γιατί δεν υπήρχε κανένα βήμα προόδου αλλά τώρα περάσαμε ευτυχώς σε μια διαδικασία πιο ομαλή”.
Ο ίδιος δήλωσε πλέον αισιόδοξος ότι η αγαπημένη του Ελλάδα – όπως είπε – και η ΕΕ θα βρουν μια αμοιβαία επωφελή λύση τις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε πως Κομισιόν και ΕΚΤ θα εξετάσουν προσεκτικά της ελληνικές προτάσεις ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.

ΠΗΓΗ mignatiou
ΠΗΓΗ: MEGATV