Σας παρουσιάζουμε μια σημαντική πρόταση, του καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημ. Τσελεγγίδη, προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσον αφορά
το νομικό μερος για το θέμα της Κάρτας του Πολίτη.
το νομικό μερος για το θέμα της Κάρτας του Πολίτη.
Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς,
Θα ήθελα να απευθυνθώ προς Σας, ως την Ανωτάτη Διοίκηση της τοπικής Εκκλησίας μας, για ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας αφορά καίρια ως ευρωπολίτες Χριστιανούς. Στο παρελθόν, με αφορμή την εισαγωγή στη ζωή των πολιτών ηλεκτρονικών συστημάτων που λειτουργούν με βάση τον γραμμωτό κώδικα (barcode), η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, το Αγιον Ορος και τα Αγια Μετέωρα εξέδωσαν Εγκυκλίους και κείμενα με τα οποία εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους και δικαιολογούσαν τις ανησυχίες του πληρώματος της Εκκλησίας.Τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από την Πολιτεία μας ανακινείται κατά καιρούς το θέμα που αφορά τη λειτουργική αναγκαιότητα, όπως υποστηρίζεται, να δοθεί σε κάθε πολίτη ένας ενιαίος κωδικός αριθμός ηλεκτρονικής μορφής, είτε σε ταυτότητες είτε σε κάρτες με μικροτσίπ.
Αν και υφίσταται ήδη το νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού, ο ενιαίος κωδικός αριθμός δεν δόθηκε, εξαιτίας αρνητικών αντιδράσεων των πολιτών.
Πρόσφατα, η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας μας ανακοίνωσε επισήμως ότι από τις αρχές του 2011 θα καθιερωθεί η «Κάρτα του Πολίτη», μία μορφή ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Ηδη και εγώ προσωπικώς, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, γίνομαι αποδέκτης ανησυχιών από πλήθος πιστών. Και φυσικά κατανοώ ποιά είναι η γενεσιουργός αιτία αυτής της ανησυχίας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οφείλω να διαβιβάσω καταρχάς σε Σας τις ανησυχίες αυτές, αλλά και να θέσω υπόψη Σας τα εξής:
Είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του πολίτη έναντι της Πολιτείας, όπως και οι οικονομικές συναλλαγές του, ορίζονται με νόμους, η τήρηση των οποίων είναι υποχρεωτική γι’ αυτόν.
Η Ιδρυτική της Ρώμης (1997), του Μάαστριχ (1992), του Σένγκεν (1997), του Άμστερνταμ (1997), της Λισσαβώνας (2007). Και, όπως είναι γνωστό, έχει ετοιμαστεί ήδη το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το οποίο δεν ψηφίστηκε τελικώς από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., γιατί αντέδρασαν κάποιοι λαοί της Κοινότητας για ορισμένες διατάξεις του που αντίκεινται στα δικαιώματα των πολιτών.
Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ως πρωτογενές Δίκαιο, υπέρκειται του εθνικού μας Συνταγματικού δικαίου. Κατά συνέπεια, αν θέλουμε να κατοχυρώσουμε την μη υπονόμευση κάποιου δικαιώματος μας, θα πρέπει να φροντίσουμε αυτό το δικαίωμά μας να κατοχυρωθεί στο πρωτογενές Δίκαιο.
Σήμερα βλέπουμε, στο πλαίσιο δήθεν των δικαιωμάτων του ευρωπαίου ανθρώπου, να αμφισβητείται νομικώς η ύπαρξη εικόνων στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, οι μαντίλες των μουσουλμάνων κ.τ.λ. Και όλα αυτά γίνονται με την επίκληση των νέων δεδομένων της πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας της Ε.Ε., όπου η παρουσία ενός συμβόλου μίας θρησκείας δεν θα πρέπει να προσβάλλει με την παρουσία του την θρησκευτική συνείδηση εκείνου που δεν ανήκει στην ίδια θρησκεία.
Μέσα στο πνεύμα των νέων ευρωπαϊκών δεδομένων, φρονώ ότι θα πρέπει να κινηθεί η Εκκλησιαστική Ιεραρχία μας προκείμενου να απαιτήσει, ώστε να οριστεί στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (να σημειωθεί ότι στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα φρόντισαν να μην υπάρχει καμία αναφορά στη χριστιανική κληρονομιά, «σεβόμενοι» πάντοτε την ιδιαιτερότητα της πολυ-πολιτισμικής κοινότητας), - και μάλιστα σε μη αναθεωρήσιμο άρθρο του – το εξής:
«Δεν επιτρέπεται η Ε.Ε. ή κράτος-μέλος της να νομοθετήσει, να προωθήσει και να επιβάλλει σε οποιοδήποτε έγγραφο, κάρτα, μικροτσίπ, ταυτότητα η ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών, κάποιο αριθμό - όπως τον δυσώνυμο 666 - όνομα ή σύμβολο ή χάραγμα, που προσβάλλει τη θρησκευτική συνείδηση των Χριστιανών ή των οπαδών άλλης θρησκείας».
Αν δεν φροντίσουμε εγκαίρως και δεν απαιτήσουμε στο πλαίσιο της ευνομούμενης και συντεταγμένης Ε.Ε. να κατοχυρωθεί νομοθετικά το παραπάνω δικαίωμά μας, τότε θα δώσουμε την βεβαία αίσθηση ότι αποδεχόμαστε όσα νομοθετούν για μας, ότι δηλαδή συνειδητώς εκχωρούμε τα δικαιώματα μας.
Γι’ αυτό, στην περίπτωση που δεν τηρήσουμε όσα θεσπιστούν, θα υποστούμε δικαίως τις συνέπειες του νόμου.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η μόνη σωστή και νόμιμη λύση του προβλήματος είναι να ζητήσουμε την νομική κατοχύρωση του δικαιώματος μας και όχι να εκδηλώνουμε κάθε τόσο την ανησυχία είτε την αντίδρασή μας, άλλοτε για την κάρτα υγείας άλλοτε για το διαβατήριο, τις ταυτότητες, την κάρτα του πολίτη κ.τ.λ.
Εχουμε την πεποίθηση ότι η δημοκρατική Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα στο αίτημά μας, ώστε να κατοχυρώσει ένα τέτοιο δικαίωμα που αφορά όλους τούς λαούς. Απεναντίας θα έχει και την στήριξή τους.
Εκτός και αν όντως είναι πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλλει τον όποιο δυσώνυμο αριθμό και να προσβάλλει τη θρησκευτική συνείδηση των πιστών Χριστιανών, οπότε με την άρνησή της να κατοχυρώσει το παραπάνω δικαίωμά μας, θα γίνει γνωστή η πρόθεσή της.
Με βαθύτατο σεβασμό ασπάζομαι την δεξιά Σας
Δημήτριος Τσελεγγίδης,
Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Κοινοποίηση:
1. Σε όλους τούς Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος
2. Σε όλους τούς Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κρήτης
3. Σε όλες τις Ιερές Μονές του Αγίου Ορους
4. Σε όλες τις Ιερές Μονές των Αγίων Μετεώρων.
πηγη