MENU

Τι είναι το «Ταμείο για το Μέλλον» που ανέφερε η Μέρκελ στο θέμα των επανορθώσεων

Ιδρύθηκε το 2014 και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της ΓερμανίαςΣτο Ταμείο για το Μέλλον παρέπεμψε η γερμανίδα καγκελάριος
Ανγκέλα Μέρκελ το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες που έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τις χθεσινές τους συνομιλίες στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ αφού επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση ότι «η Γερμανία θεωρεί πως το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής και νομικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί», πρόσθεσε: «Είπαμε όμως, και ο Πρόεδρος Γκάουκ το τόνισε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα πέρυσι και το κατέστησε σαφές, ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες ήταν οι συνθήκες και ποια η στάση του γερμανικού κατοχικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε πόσο υπέφεραν οι Έλληνες, ότι υπήρχαν προβλήματα. Είναι στοιχεία που πολλοί Γερμανοί δεν τα ξέρανε ακριβώς και για αυτό το λόγο ακριβώς ιδρύθηκε το Ταμείο για το Μέλλον. Είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε. Σήμερα δεν καταλήξαμε σε κάποιο συμπέρασμα, αλλά η Γερμανία έχοντας πλήρη επίγνωση αυτού του προβλήματος της στάσης κατά την διάρκεια της κατοχής δεν το αγνοεί σαν θέμα. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα και θα έχουμε σχετικές συζητήσεις στο μέλλον».


Το Ταμείο για το Μέλλον ιδρύθηκε το 2014 ως αποτέλεσμα των ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο κ. Γιοαχίμ Γκάουκ στον οποίο αναφέρθηκε η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει όταν είχε συναντηθεί με τον κ. Κάρολο Παπούλια ότι πρόκειται για μία συνειδητή ομολογία με σκοπό την κοινή διαμόρφωση του μέλλοντος, χωρίς ωστόσο να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από το παρελθόν.
Το Ταμείο χρηματοδοτεί επιστημονικές δραστηριότητες με σκοπό την διερεύνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων με κύριο πεδίο τα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
Χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών με ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προβλέπονται υποτροφίες έρευνας για Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες παραμονή Ελλήνων σε γερμανικά πανεπιστήμια και θέσεις φιλοξενούμενων καθηγητών ενώ χρηματοδοτούνται και επιστημονικά συνέδρια.
Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Νέου Ελληνισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με την ίδρυση και χρηματοδότηση του Ταμείου για την ιστορική έρευνα και την βελτίωση των πολιτιστικών ανταλλαγών το Βερολίνο θεωρεί ότι απαντά στο ηθικό θέμα που εγείρουν παγίως οι ελληνικές κυβερνήσεις. Άλλωστε ρητώς διακρίνει το ηθικό ζήτημα από το πολιτικό και νομικό το οποίο κατά την άποψή τους έχει κλείσει.

Η ελληνική κυβέρνηση πάλι διακρίνει τις αποζημιώσεις και τις επανορθώσεις από το θέμα του κατοχικού δανείου. Ακόμη και αν δεχθεί την πρόταση της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του Ταμείου και την ενίσχυση των πόρων του από την γερμανική κυβέρνηση αυτό δεν αφορά την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.

ΠΗΓΗ protothema