MENU

Αερομαχία ρωσικών και τουρκικών μαχητικών στην Μαύρη Θάλασσα!!!

Ενα σοβαρό επεισόδιο με εμπλοκή μαχητικών της ρωσικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Ιλιούσιν, IL-20 επίσης της ρωσικής
Αεροπορίας και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είχαμε χθες το πρωί στην Μαύρη Θάλασσα.
Το ρωσικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου είχε πλησιάσει πολύ κοντά τις τουρκικές ακτές και έκανε υποκλοπή των ΝΑΤΟϊκών επικοινωνιών της άσκησης που εκτυλίσσεται αυτή την στιγμή στην Μαύρη Θάλασσα, όταν έπσευσαν προς αναχαίτισή του δύο τουρκικά F-16 από την βάση της τουρκικά Μπαντίρμα κοντά στις ακτές του Αιγαίου, η οποία είναι και η κύρια βάση των Μοιρών των F-16 με σύστημα LANTIRN και βασική αποστολή την κρούση των ελληνικών πολεμικών αεροδρομίων και όχι μόνο.
Καθώς το ρωσικό αεροπλάνο πετούσε προς τα ανατολικά, παράλληλα με τον τουρκικό εναέριο χώρο, άλλα δύο F-16 απογειώθηκαν από πόλη Merzifon [Μυρσυφών] στην περιοχή της Αμάσειας της κεντρικής Ανατολίας και ακολούθησαν το IL-20 μέχρι που πέρασε προς τη Γεωργία αρκετά πιεστικά, ζητώντας του να αποχωρήσει από τον … διεθνή εναέριο χώρο στον οποίο βρισκόταν.
Ομως το ρωσικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είχε αντιληφθεί την απογείωση από την Μπαντίρμα των δύο F-16 και δόθηκε εντολή για απογείωση δύο Su-30SM από την αεροπορική βάση της Κριμαίας, όπως και έγινε.
Ταυτόχρονα δύο μαχητικά κρούσης Su-24SM του ρωσικού Ναυτικού σηκώθηκαν και κατευθύνθηκαν προς ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που περιπολούσε στην περιοχή «δια παν ενδεχόμενο».
Τα ρωσικά μαχητικά έφτασαν σε απόσταση βολής πυραύλων μακρού βεληνεκούς, όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές (περίπου 150 χλμ. για τα αμερικανικά δεδομένα) τα τουρκικά F-16 και παρακολούθησαν τόσο την πρώτη δυάδα, όσο και την δεύτερη, την οποία πλησίασαν σε απόσταση 100 χλμ. περίπου, πάντα «φωτίζοντάς» της με το ραντάρ τους και δίνοντας σαφές στίγμα του τι θα μπορούσε να είχε συμβεί από μία απόσταση από την οποία τα τουρκικά μαχητικά δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν αφού οι δικοί τους AMRAAM AIM-120 δεν ξεπερνά τα 80 χλμ.
Πρακτικά είχαμε μια εικονική αερομαχία BVR (Beyond Visual Range-Περαν του Οπτικού Οριζοντος) με απειλή χρήσης βλημάτων μακρού βεληνεκούς.
Το επεισόδιο έληξε με την αποχώρηση και της δεύτερης δυάδας των τουρκικών μαχητικών.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα ημέρες ρωσικά μαχητικά κρούσης Su-24SM είχαν προχωρήσει σε εικονικές προσβολές μιας τουρκικής φρεγάτας κι ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού…
Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ρωσική διακλαδική άσκηση στη Νότια Στρατιωτική Διοίκηση, σε απάντηση των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων …
ΠΗΓΗ defencenet.gr