MENU

Εκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο - Δεν θα δεχθεί υφεσιακά μέτρα διαβεβαιώνει η κυβέρνηση - Brussels Group: Συνεχίζονται οι συζητήσεις - Πιθανόν μετά τις 6 Απριλίου η συνεδρίαση του Eurogroup

Τη Βουλή θα ενημερώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την διαπραγμάτευση που διεξάγεται με τους «Θεσμούς», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την Κυριακή από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί αύριο στις 8 το βράδυ συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με βάση το άρθρο 142Α.

Επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η ενημέρωση του σώματος για όσα θέματα έχει ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και η πραγματοποίηση σχετικής συζήτησης με την αντιπολίτευση. Το αίτημα του κ. Τσίπρα γίνεται στο πλαίσιο της διακηρύξεων της κυβέρνησης που αφορούν στη σημασία που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο κ. Τσίπρας κατά την συζήτηση θα θέσει διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα στην αντιπολίτευση. 

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσουν αν θα έπρεπε ή όχι να προωθηθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή το νομοσχέδιο που θα έρθει για τις 100 δόσεις. 

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο θα ερωτηθεί η αντιπολίτευση αν καλώς τέθηκε ή όχι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο το θέμα της Siemens και του κατοχικού δανείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσει σε ένα συνολικό απολογισμό των κινήσεών της στους δύο μήνες που προηγήθηκαν. 


Δεν τα έχει βρει ακόμα η κυβέρνηση με τους Θεσμούς 

Εν τω μεταξύ, σε ένα τριήμερο, από αύριο έως την Τετάρτη, ίσως παιχθούν τα πάντα: Η συμφωνία ή η ρήξη με τους δανειστές, η επιβολή ή όχι σκληρών μέτρων, η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε κανονικά επίπεδα χρηματοδότηση και ρευστότητας ή η κατάρρευσή της, σε συνθήκες πλήρους ασφυξίας, που έχουν επιβάλλει οι εταίροι και η ΕΚΤ.

Οι σημερινές συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, είναι πιθανό να δείξουν τα όρια και τις δυνατότητες μίας συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν δρομολογηθούν οι συνεδριάσεις του Euro Working Group το αργότερο έως την Τρίτη και του Eurogroup έως την Τετάρτη, ώστε να ληφθούν οι τελικές -θετικές- αποφάσεις, η ανεξέλεγκτη σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. 

Η Τετάρτη τίθεται ως απώτατο σημείο συμφωνίας αφενός με δεδομένο ότι την ερχόμενη Κυριακή έχουμε Πάσχα Καθολικών, με όλες τις υπηρεσίες κλειστές και αφετέρου στις 9 του μήνα η χώρα έχει να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία λοιπόν ούτε τώρα, με τόση προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας να πείσει για τη μεταρρυθμιστική της διάθεση και ενώ έχει προηγηθεί μία σημαντική προσέγγιση στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τότε, λένε οι περισσότεροι, δεν θα υπάρξει ποτέ.

Η εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου από τις συνομιλίες που άρχισαν το Σάββατο στις Βρυξέλλες δεν είναι κακή, αλλά δεν μπορεί και να προβλέψει κιόλας την κατάληξή τους. Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί υφεσιακά μέτρα, περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε αύξηση φορολογίας. Δεν συζητά επίσης ορισμένα θέματα, όπως την πώληση δικτύων, ή τις ομαδικές απολύσεις, την αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις κ.α.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει αυτή την ώρα στη Βουλή το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Ενδιαφέρον έχει η στάση των κορυφαίων υπουργών, καθώς υπάρχουν φωνές, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που τάσσονται υπέρ της ρήξης με την Ευρωζώνη, εάν οι δανειστές επιμένουν στη σκληρή γραμμή και το «πνίξιμο» της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν και οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως τα εξής νομοσχέδια:

-Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.

-Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ' τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.

- Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.

- Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές»

Πάντως, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συγκλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Κυριακής, επιβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει ως τώρα η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων.

Παράλληλα, ενέκρινε την τακτική της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους εταίρους, επισφραγίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να υπογράψει μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και να λάβει μέτρα που να αφορούν στη «διάλυση της αγοράς εργασίας».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του «εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ «παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα.

Ως προς τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, εγκρίθηκε η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαιώθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Έτσι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ «επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση». Μάλιστα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.

Brussels Group: Συνεχίζονται οι συζητήσεις - Πιθανόν μετά τις 6 Απριλίου το Eurogroup


Την ίδια ώρα κανονικά συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες στο Brussels Group, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την ερχόμενη Τετάρτη και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ωστόσο, όπως τονίζουν είναι μάλλον απίθανο να συγκληθεί Eurogroup πριν τις 6 Απριλίου και σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πότε θα γίνει ακριβώς θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το Σάββατο, πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν ότι εντοπίζονται δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αφού κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά στο Brussels Group κι ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το σαββατοκύριακο.

ΠΗΓΗ protothema