MENU

H μετατόπιση των πόλων είναι σε εξέλιξη. Η ΕΥΔ στέλνει σήμερα -3- ειδικούς δορυφόρους

Υπάρχουν δύο τύποι μετατόπιση πόλων.Πρώτον το χερσαίο είδος είναι όπου οι μάζες γης πράγματι να
μετακινούνται από τις τρέχουσες θέσεις τους σε νέες μερικές φορές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Δεύτερος η μαγνητική μετατόπιση ή αναστροφή των πόλων, δλδ εκεί που είναι ο βοράς γίνεται νότος.

Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Γη. Ο πλανήτης το έχει ζήσει αρκετές φορές στο μακρινό (σχετική έννοια) παρελθόν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Adam Maloof, αναπληρωτή καθηγητής γεωεπιστημών στο πανεπιστήμιο του Princeton, στην Αυστραλία υπάρχουν πετρώματα που δείχνουν ακριβώς αυτή την κατάσταση, ότι δλδ κάποτε η Αυστραλία ανήκε στο βόρειο ημισφαίριο, αντί του νοτίου που είναι σήμερα.

Στη μαγνητική μετατόπιση του πόλου εο φλοιός της Γης παραμένει στη θέση του, δεν υπάρχει καμία μετακίνηση των βράχων ή οτιδήποτε άλλο στην επιφάνεια της γης. Αυτό που αλλάζει είναι το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Το μαγνητικό πεδίο γύρω από τη Γη δημιουργείται από την κίνηση του λιωμένου σιδήρου στον εξωτερικό πυρήνα. Όταν λειτουργεί σωστά μας προστατεύει από τις θύελλες σωματιδίων, κοσμικές ακτίνες, Β ακτινοβολία UV τύπου και υποατομικά σωματίδια που έρχονται από το βαθύ διάστημα. Χωρίς αυτό, το στρώμα του όζοντος θα διαβρωθεί και εμείς θα εκτεθεί σε ότι μπορεί το σύμπαν να ρίξει προς το μέρος μας. Κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, η δύναμη του μαγνητικού πεδίου μειώνετε μέχρι να είναι σχεδόν μηδέν και σε αυτό το σημείο οι μαγνητικοί πόλοι αλλάζουν. Το γεωλογικό αρχείο μας λέει ότι έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες ανατροπές. Το τελευταίο πιστεύεται ότι συνέβη περίπου 780.000 χρόνια πριν. Το μαγνητικό μας πεδίο έχει αποδυναμωθεί εδώ και 150 χρόνια τώρα, αλλά η αποδυνάμωση δεν είναι ομοιόμορφη.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος είναι σε κίνηση και κινείται από το βόρειο Καναδά προς τη Ρωσία σε ποσοστό 25-40 μίλια το χρόνο. Η ταχύτητα της κίνησης έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)έστειλε τρεις δορυφόρους από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 12.02 GMT σήμερα. Η αποστολή, που ονομάζεται SWARM θα παρακολουθεί το πεδίο για τεσσάρων με πέντε έτη και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να δούμε ξεκάθαρα την κατάσταση του μαγνητικού πεδίου.