15 Απριλίου του 1912 - Η μοιραία νύχτα που βυθίστηκε ο Τιτανικός (Βίντεο)

Στις 15 Απριλίου του 1912 ο Τιτανικός έφυγε από το λιμάνι του Southampton με προορισμό τη Νέα Υόρκη
δεν έφτασε ποτέ.
Για την εποχή του ο Τιτανικός ήταν ένα θαύμα της ναυπηγικής. Ένα πρωτοποριακό υπερωκεάνιο επιβατηγό πλοίο, που ναυπηγήθηκε από τα ναυπηγεία Harland και Wolff, στο Μπέλφαστ, για την εταιρεία «White Star Line».
Ανάμεσα στις καινοτομίες που είχε ήταν: ανελκυστήρες για γρήγορη πρόσβαση στα διάφορα καταστρώματα, χαμάμ, γυμναστήριο, πισίνα, ταχυδρομείο και υπέρμετρη πολυτέλεια. Μάλιστα το σέρβις και το φαγητό στους επιβάτες της Α’ θέσης, ήταν  πλουσιότερο από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων της εποχής.
Το σημαντικότερο όμως ήταν τα υψηλότατα επίπεδα ασφάλειας του πλοίου, το οποίο οι ειδικοί της εποχής χαρακτήριζαν  «αβύθιστο». Ο Τιτανικός ήταν δύο πλοία, το ένα μέσα στο άλλο, όπως τα πλοία που σήμερα ονομάζουμε διπύθμενα.
Ο Τιτανικός ναυπηγήθηκε το 1911 ως το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο. Έχοντας μήκος 269 μέτρα, πλάτος 29 και ύψος 53, με συνολική ιπποδύναμη 51.000, το πλοίο στοίχισε 10 εκατ. δολάρια (σημερινά 213 εκατ. δολάρια).
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία, η βρετανική White Star Line δεν επένδυσε σε ένα σύστημα προειδοποίησης και συναγερμού, αφού όλοι πίστευαν ότι ο Τιτανικός ήταν αβύθιστος.
Διέθετε 20 σωσίβιες λέμβους που επαρκούσαν για 1.200 ανθρώπους. Ο αριθμός τους είχε υπολογιστεί όχι βάσει των επιβατών, αλλά σύμφωνα με το πλάτος του πλοίου.
Με τα σημερινά δεδομένα, ένα εισιτήριο πρώτης θέσης για την «Χώρα των Ευκαιριών» θα κόστιζε 70.000 δολάρια. Για δεύτερη θέση θα πληρώνατε 1.000 δολάρια και για την τρίτη θέση κάπου μεταξύ 170 και 640 δολάρια, ενώ αν ο Τιτανικός κατασκευαζόταν σήμερα, θα κόστιζε 400 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Τιτανικός εντοπίστηκε το 1986, 74 χρόνια μετά το συμβάν του ναυαγίου. Το πρώτο πράγμα που εντόπισαν, ήταν εκατοντάδες παπούτσια στον βυθό, τα οποία έμειναν άθικτα χάρη στο επεξεργασμένο δέρμα από το οποίο κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή.
i moiraia nyxta pou vythistike o titanikos-1
i moiraia nyxta pou vythistike o titanikos-2
titanikos
Σωστική λέμβος με επιζώντες από τον Τιτανικό προσεγγίζει το πλοίο «Carpathia» που συνέβαλε τη διάσωση.

titanikos-misel-edmond
Μισέλ και Εντμοντ, τεσσάρων και δύο ετών, αντίστοιχα. Ηταν τα μόνα παιδιά που σώθηκαν από το ναυάγιο χωρίς γονιό ή κηδεμόνα. Τα έβαλε στην τελευταία σωστική λέμβο ο πατέρας τους, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ.

 Ο γνωστός σκηνοθέτης James Cameron δημιούργησε για το κανάλι του National Geographic μια 3D αναπαράσταση για το πώς βούλιαξε ο Τιτανικός. Δείχνει όλη την διαδρομή του μέχρι τον πάτο…

ΠΗΓΗ