MENU

Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ - Τζ.Λιού: "Ένα Grexit θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές στην παγκόσμια οικονομία"

Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της Ελλάδας, αυτή το φορά από τον υπουργό Οικονομικών της χώρα Τζάκ
Λιού, ο οποίος δηλώνει πως ένα Grexit δεν θα έχει μόνο συνέπειες στις Ελλάδα αλλά θα είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές από τη μετάδοση της κρίσης. Κι αυτό ασφαλώς οι Αμερικανοί δεν το θέλουν.
Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Τζάκ Λιού με συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg απευθύνει έκκληση για επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της προκειμένου να βρεθεί άμεσα κοινά αποδεκτή λύση και να αποφευχθούν τα χειρότερα.  
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα πιέσει το Γιάννη Βαρουφάκη να δεσμευτεί ότι θα «εμπλακεί ενεργά» με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Στη συνέντευξή του τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη «να εμπλακούν ενεργά και εντατικά ώστε να βρουν ένα δρόμο ώστε να κινηθούν προς τα εμπρός».
Το ίδιο θα κάνει και με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τους οποίους θα συναντηθεί, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Λιού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα διαμηνύσει στο Γερμανό ομολόγο του πως δεν είναι προς όφελος κανενός η ρήξη με την Ελλάδα και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες υποχωρήσεις με σκοπό να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. 
Μιλώντας στο Bloomberg ο κ. Λιου σημείωσε αναφερόμενος στη συνάντησή του με το Γιάννη Βαρουφάκη ότι «δεν είχα μέχρι στιγμής την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Το μήνυμά μου ωστόσο θα είναι το ίδιο που έχω στείλει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε τεχνικό επίπεδο, καταρτίζοντας μία αναλυτική λίστα με όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί με τους θεσμούς και να φτάσει σε μία αμοιβαία συμφωνία και να βγουν από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Έχω στείλει το μήνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στους θεσμούς, όπως τους λένε τώρα».
«Θα ήταν φυσικά καλύτερα να είχε γίνει η δουλειά αυτή τις προηγούμενες έξι εβδομάδες και όχι τις έξι επόμενες, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η δουλειά αυτή πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο Λιου.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα Grexit θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και αναταραχές στην Ελλάδα. Έχω πει επανειλημμένα ότι το ρίσκο μίας τέτοιας εξέλιξης δεν μπορεί να προβλεφθεί στο σύνολό του. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σημαντικά μικρότερος σήμερα από ό,τι ήταν το 2012, δεν θα είναι καλό για την παγκόσμια οικονομία που μόλις βγαίνει από μία περίοδο βαθιάς ύφεσης να βρεθεί αντιμέτωπη με μία τέτοια κρίση». 
Πρόσθεσε, επίσης, πως «πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο προς τα εμπρός και είναι προφανές ότι σε αυτό το σημείο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων και οι θεσμοί να δουλέψουν σε λογικά πλαίσια μαζί της. Όσο πιο σύντομο γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο».