Βαρουφάκης: «Νόμιμο ; αλλά μη βιώσιμο το χρέος» ή αλλιώς Kolotoumpa!!!

«Ως υπουργός Οικονομικών δεσμεύω το υπουργείο, όπως δεσμεύονται και οι αναπληρωτές υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς και οι
διευθυντές όλων των διευθύνσεων να συνεργαστούν με την Επιτροπή, ώστε να έρθει στο φως όλο αυτό το βουνό με τα στοιχεία που θα χρειαστεί να επιτελέσει το έργο της».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στην αρχή της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το χρέος.

«Βασική αρχή της Δημοκρατίας είναι η διαφάνεια. Είναι η δυνατότητα του πολίτη να γνωρίζει ποιες δεσμεύσεις έχουν παρθεί εκ μέρους του», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια ο Γιάννης βαρουφάκης υποστήριξε το χρέος που δημιουργήθηκε είναι νόμιμο, προκαλώντας την έκπληξη σχεδόν στο σύνολο των παρευρισκόμενων στη βουλή.

Ωστόσο, ο Γιάννης Βαρουφάκης υποστήριξε πως το χρέος, δεν είναι βιώσιμο.

Ο υπουργός Οικονομικών, έκανε εκτενή αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία, όπως τόνισε, έφτασε κοντά στην κατάρρευση, αν και το δημόσιο χρέος της ήταν το μικρότερο στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά προβλήματα στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να φτάσουμε στο σημείο οι Έλληνες να τα βάζουν με τους Γερμανούς και η Γερμανοί να θεωρούν τους Έλληνες υποδεέστερους. Όλα αυτά συμβαίνουν στην ενιαία Ευρώπη», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η στάση του Γιάννη Βαρουφάκη, να κρατήσει αποστάσεις από τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια.

«Οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν τη συνήθεια όταν αποτυγχάνουν να προσπαθούν να τα ρίξουν σε άλλους φτιάχνοντας εξεταστικές επιτροπές», ανέφερε επιπλέον ο Γιάννης Βαρουφάκης.