MENU

Ότι κινείται ανεβαίνει ότι δεν κινείται κατεβαίνει! Νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρεις συντελεστές:

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές προκειμένου να βρεθεί λύση στο "αγκάθι" του ΦΠΑ. Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Μια νέα πρόταση υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους εταίρους προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αγκάθι του ενιαιού συντελεστή ΦΠΑ και να κλείσει η συμφωνία τουλάχιστον ως προς το σκέλος των φορολογικών απαιτήσεων.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση προτείνει νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρεις συντελεστές και όχι δύο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Από αυτούς, ο ένας θα είναι ενιαίος και οι άλλοι δύο συντελεστές θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και προϊόντα.


Ειδικότερα, η πρόταση της Αθήνας είναι να καθιερωθεί ενιαίος συντελεστής 18% που θα ισχύει για αγορές με μετρητά και θα μειώνεται στο 15% για όσους χρησιμοποιούν κάρτα. Επιπλέον, θα προβλέπεται  χαμηλός συντελεστής στο 7% ή 8%.
Στον υψηλό συντελεστή 18% θα είναι τα καύσιμα (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου που σήμερα είναι στο 13%, τα τσιγάρα, τα αλκοολούχα, οι τηλεπικοινωνίες, τα ακίνητα, τα ρούχα, τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα είδη οικιακής χρήσης, τα έπιπλα, τα γυμναστήρια, κομμωτήρια κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ να ανέβουν από το 13  στο 18% και προσπαθεί τουλάχιστον για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ να ισχύσει ΦΠΑ 15%.
Αύξηση θα σημειώσει και ο ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% στο 8%, παραμένοντας ωστόσο στον χαμηλό συντελεστή.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι στον χαμηλό συντελεστή να συμπεριληφθούν και κάποιες βασικές κατηγορίες τροφίμων όπως το γάλα, το ψωμί και τα αυγά, ενώ για τα υπόλοιπα τρόφιμα να μην ανέβουν στο 18 αλλά στο 15%.
Το ΔΝΤ πιέζει για 20%
Από την πλευρά τους οι θεσμοί και ειδικότερα το ΔΝΤ ζητούν ο ενιαίος συντελεστής να είναι 20% και να υπάρχει κι ένας χαμηλός συντελεστής 8% που θα αφορά τα φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα.
Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή.
Πηγή: Βήμα της Κυριακής