ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα!

«Πυρετός» διαβουλεύσεων επικρατεί στην Αθήνα λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς οι δανειστές πιέζουν για όλο και πιο σκληρά μέτρα, που προβληματίζουν έντονα στελέχη της κυβέρνησης.

Με την προσδοκία να ληφθούν οι απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις και να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις, διεξήχθησαν το τελευταίο διήμερο έντονες διεργασίες στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, που κορυφώθηκαν με την σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Επίσης, μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν η κοινή συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Σάββατο συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο, όπου έγινε αποτίμηση των διαπραγματεύσεων στο Brussels group και προσδιορίστηκε η τακτική της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Σήμερα Κυριακή το Κυβερνητικό Συμβούλιο επανέλαβε την θέση που έχει διατυπώσει από την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας διπλό μήνυμα ότι «η κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τόσο για την συζήτηση που έγινε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο , όσο και στην συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις εκκρεμότητες ή την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για «οριακές καταστάσεις» που απαιτούν πολιτική παρέμβαση.
Το βασικό πολιτικό σημείο που επιβεβαιώθηκε και σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, είναι ότι ισχύει θέση «για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής».




Την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αποχώρησε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ενημέρωση.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα στην Αθήνα, αναφέρουν ότι αύριο πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκακ Σόιμπλε από την οποία είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις. Αύριο η κυβέρνηση θα έχει στραμμένη την προσοχή της στις Βρυξέλλες και στην συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας είχε χθες, σήμερα και θα έχει και αύριο επαφές με ξένους ηγέτες.
Όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα 7-8 δισ. ευρώ, απαίτηση για «ανελέητη ασφυξία» -όπως είπε- που δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση.
«Ζητάνε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2%. Δηλαδή, μια κρίσιμη δεκαετία, σε βάζει πόρους της τάξης των 7-8 δισ. να τους υποκαταστήσεις με μέτρα για να έχεις αυτά τα πλειονάσματα. Αυτά δεν γίνονται. Δεν μιλάμε περί λιτότητας, μιλάμε περί ασφυξίας ανελέητης για τα δύο επόμενα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, μάλιστα, ο κ. Βούτσης προέβη σε μια δήλωση-χρησμό, κάνοντας λόγο για αλλαγή πλεύσης σε ότι αφορά στην πληρωμή των υποχρεώσεων προς τους δανειστές, λέγοντας:
«Αν δίνουμε κάθε εβδομάδα αυτά τα απίστευτα ποσά γύρω γύρω, στην κ. Λαγκάρντ…, όταν από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ευρώ ως χώρα, αυτό έχει μια ημεριομηνία για να μην πω λήξης, μια ημερομηνία αλλαγής γραμμής πλεύσης».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», οι δανειστές ανοίγουν συνεχώς νέα θέματα στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, ζητούν ιδωτικοποιήσεις στην ενέργεια, το Ελληνικό, να πουληθεί επιπλέον 5% του ΟΤΕ, υψηλότερο ΦΠΑ από αυτόν που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.
Με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, οσυντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αισιόδοξος, αν και υποστηρίζει ότι έως και την τελευταία στιγμή θα υπάρχουν ανοιχτά θέματα για τα οποία θα απαιτηθεί, όπως λέει, πολιτική βούληση και από τους εταίρους.
Αισιόδοξος δήλωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εκτελεί τη λαϊκή εντολή που πήρε στις τελευταίες εκλογές, ενωμένη και αποφασισμένη» και πρόσθεσε: «Έτσι θα πάμε στο Eurogroup τη Δευτέρα και ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή λύση. Είμαι αισιόδοξος».
Την ίδια ώρα, η «FAZ» υποστηρίζει ότι το Eurogroup βλέπει σημαντικές προσεγγίσεις στη διαπραγμάτευση, επικαλείται μάλιστα δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν, ότι το ποτήρι είναι πλέον μισογεμάτο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υιοθετήσει ενιαίο ΦΠΑ με τον μειωμένο να παραμένει μόνο για κάποια προϊόντα. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας στην επικοινωνία του με τον Ζαν Κλoντ Γιούνκερ εμφανίστηκε πρόθυμος να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την παροχή 13ης σύνταξης.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Oικονομικών Bόλφκανγκ Σόιμπλε επιμένει στις προειδοποιήσεις και αρνειται να πάρει ξεκάθαρη θέση όταν ερωτάται από την «FAZ» εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της Ευρωζώνης, λέγοντας: «Το ελπίζω. Η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας».
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις για plan Β των Ευρωπαίων για την Ελλάδα, η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλείται δηλώσεις ανώτερου κοινοτικού αξιωματούχου, ο οποίος κάνει λόγο για σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουν στην Αθήνα σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία έως το τέλος Μαϊου. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου, το οποίο η κυβέρνηση είτε θα το αποδεχτεί είτε θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών αλλά και τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έχει θέσει η κυβέρνηση, φουντώνει ξανά η συζήτηση περί δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί με τους εταίρους μια συμφωνία που να είναι συμβατή με το πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.